Je badkamer duurzaam verbouwen doe je zo

Je badkamer duurzaam verbouwen doe je zo

Tijd voor een nieuwe badkamer? Dan denk je vast meteen aan mooie tegels, een regendouche en warme voeten op de vloer. Logisch. Maar het is ook hét moment om meteen wat slimmer om te gaan met energie en water. Want als je toch gaat slopen en bouwen, waarom dan niet meteen iets waar je energierekening ook blij van wordt? Een douche-wtw bijvoorbeeld, een douchekop die zuinig omgaat met water of simpelweg betere isolatie kunnen echt een verschil maken. Zelfs je bad kun je isoleren.

Slim douchen zonder in te leveren op comfort

Een waterbesparende douchekop is zo’n ding waar je eigenlijk meteen aan moet denken. Er komt maximaal 7 liter water per minuut uit en toch voelt het alsof je onder een normale straal staat. Het scheelt je flink wat gas en je merkt er zelf weinig van. Het voordeel is dat je ook prima naast je normale douchekop kunt kiezen voor een aantal extra sproeiers. Vooral in combinatie met mooie wandtegeltjes in je badkamer zorgt dit niet alleen voor een nog mooier effect, maar is het ook gewoon een stuk aangenamer om onder de douche te staan.

Warmte die je anders wegspoelt gewoon hergebruiken

Zo’n douche-wtw klinkt misschien alsof je een heel apparaat in je badkamer moet laten inbouwen, maar dat valt reuze mee. Het ding zit netjes weggewerkt in de douchebak of afvoerbuis en zorgt ervoor dat het warme water dat je wegspoelt, de koude aanvoer alvast opwarmt. Dat scheelt flink in energie. Zeker als je het meteen meeneemt in de verbouwing is het een kleine moeite met groot resultaat.

Je badkamer verwarmen zonder de hele dag te stoken

De badkamer is nou niet bepaald een ruimte waar je urenlang zit te relaxen, dus waarom zou je die constant warm houden? Slim is om de basis lekker fris te houden en alleen extra te verwarmen als je er bent. Een infraroodpaneel werkt daarvoor perfect. Die geeft direct een fijne warmte af, precies waar je het nodig hebt. Denk ook even aan vloerverwarming of een radiator die werkt met lage temperaturen. Dat is handig als je ooit overstapt op een warmtepomp. Als je dan toch bezig bent, check ook gelijk of de buitenmuur of het raam een upgrade kan gebruiken. HR++ glas of zelfs triple glas houdt de warmte binnen, net als een extra geïsoleerde wand.

Langer genieten van een warm bad

Liefhebber van een warm bad? Dan is het geen gek idee om daar ook wat aan te doen. Kunststof houdt warmte beter vast dan staal, maar je kunt nog een stap verder gaan en de kuip isoleren. Denk aan een isolatiedeken of iets met wol, hennep of gerecyclede vezels. Je merkt het vooral als je niet telkens heet water hoeft bij te vullen om het aangenaam te houden.

Frisse lucht zonder kou of schimmel

Ventilatie is vaak het ondergeschoven kindje in de badkamer, terwijl het superbelangrijk is. Niemand zit te wachten op schimmel of vochtplekken of condens aan de binnenkant van de ramen. Met een slimme ventilator met bijvoorbeeld een vochtsensor voorkom je dat, zonder dat je onnodig warmte naar buiten blaast. Ook handig is een ventilator met een timer, zodat die vanzelf uitschakelt als het niet meer nodig is.

Zorg dat het water snel warm is

Hoe korter en dunner de leidingen, hoe sneller je warm water hebt. Hoe minder water je verspilt terwijl je wacht. Kijk dus of de leidingen niet onnodig lange omwegen maken. Plaats je warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij de badkamer. Hou daarbij ook de afstand tot de keuken in gedachten, want die kraan gebruik je vaker.