Milieubewust verbouwen

Milieubewust leven wordt steeds belangrijker en steeds meer mensen hechten er meer waarde aan. Ben jij ook milieubewust en staat er een verbouwing op de planning? Dankzij deze 5 tips verbouw jij je woning op een milieuvriendelijke manier.

Tip 1: Ga voor gebruikte materialen
Als je je woning verbouwt is het interessant om gebruik te maken van materialen die al eerder gebruikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan sloopmateriaal dat je hergebruikt. Zo geef je sloopmateriaal een tweede leven en hoef je geen nieuw materiaal te kopen.

Tip 2: Kies voor milieuvriendelijke verf
Tijdens je verbouwing zit het er dik in dat je een ruimte gaat verven. Veel bouwmarkten bieden tegenwoordig ecologische verf aan voor je schilderwerk. Deze verf wordt niet gemaakt van aardolie en is aanzienlijk beter voor het milieu. Wist je dat milieuvriendelijke verf helemaal niet duurder is dan gewone verf?

Tip 3: Zorg voor goede ventilatie
Door voor goede ventilatie in je woning te zorgen tijdens de verbouwing, zorg je ervoor dat schimmels en bacterien minder kans hebben om je woning binnen te dringen. Heeft de stukadoor net je muren gestuct en moeten deze drogen? Door de ruimte goed te ventileren, droogt je stucwerk snel en hoef je geen energievretende blazers in te zetten.

Tip 4: Ga voor isolatie
Is je woning nog niet optimaal geïsoleerd? Laat tijdens je verbouwing je woning goed isoleren. Een goed geïsoleerde woning behoudt de temperatuur in  huis, waardoor je minder hoeft te stoken. Een geïsoleerd huis is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien ontvang je op vele vormen van isolatie subsidie. Check de subsidieregeling rondom isolatie op de website van de overheid.

Tip 5: Let op de duurzaamheid van je materiaal
Bij het uitzoeken van materialen voor in je huis, is het goed om op de duurzaamheid ervan te letten. Dit geldt voor zowel  nieuwe als gebruikte materialen. Hoe lang gaat het materiaal nog mee en welke reis moet het afleggen om bij je huis te komen? Denk bijvoorbeeld aan een hardhouten vloer, die waarschijnlijk van ver moet komen. Deze reis van het hout is slecht voor het milieu en ook en het is daarom verstandig om voor materialen te kiezen die uit de omgeving of in elk geval het land komen.

 

Meer duurzaam wonen?

Ga voor energiezuinige verlichting
Duurzame oplossing om in je huis te kunnen blijven wonen

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *