Modern Japans eko-dorp brengt de natuur naar binnen

Ervaar de seizoenen binnenshuis.

De gemeente, onderzoekers en burgers hebben samen gewerkt in Shiga, bij Kyoto, Japan, om een Eco-dorp voor 1000 inwoners te creeëren waar recycling, zuinig water- en energy gebruik samen gebracht wordt. Eerder dit jaar, voltooide de in Shiga gevestigde architecten Sumiou Mizumoto en Yoshitake Kuga van het ALTS Design kantoor, de bouw van het ‘Kofunaki House’, een prachtig voorbeeld van de integratie van de natuur in de woning.

Het open interieur maakt gebruik van natuurlijke oppervlaktes van hout gecombineerd met natuurlijke verlichting en kiezel-tuintjes om het gevoel van de wisselende seizoenen op te roepen. De binnentuintjes bestaan uit kleine boompjes, vetplanten en struiken.


© Yuta Yamada/Fujishokai

Een huis scheid normaal ‘binnen’ en ‘buiten’, maar in het Kofunaki huis is het interieur en de natuur nauw verbonden. Het is een huis waarin men het bos, natuur en seizoenswisseling ervaart. Het entree is gebouwd naar het ‘doma’ van het traditionele Japanse landhuis. Doma is een ruimte van samengeperste aarde, die historisch gezien gebruikt wordt voor koken en wateropslag. Na het entree stapt men de verhoogde vloer op van het huis. In het Kofunaki huis is het doma getransformeerd in een overgangsgebied tussen binnen en buiten, dankzij de grindtuinen en de houten planken, die dienen als loopbrug.


© Yuta Yamada/Fujishokai

Binnen het 130² meter huis is een duidelijk gevoel van harmonie aanwezig, door de overgang van ruimtes en uitzichtpunten in het huis, de open trap en de brug die het kantoor en de slaapruimtes verbind dragen hier aan bij. Ruimtes worden subtiel gescheiden door middel van vitrages in plaats van muren, dit draagt bij aan het vloeiende gevoel van het ontwerp.


© Yuta Yamada/Fujishokai

Bron: treehugger

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *