Oktober Woonmaand: nieuwe energiebesparende ontdekking

vloerisolatie

Terugwinning van verloren warmte CV-buizen

Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2015

We kennen terugwinning van warmte uit ventilatielucht en uit douchewater. Nieuw is de terugwinning van de warmte die CV-buizen in de kruipruimte hebben verloren. TONZON uit Enschede heeft een eenvoudige methode ontwikkeld om deze  warmte nuttig te gebruiken voor de opwarming van (een deel van) de vloer.

Veel kruipruimtes onder bestaande woningen en gebouwen in Nederland worden nodeloos opgewarmd door CV-buizen. Zelfs wanneer deze buizen goed worden geïsoleerd met buisisolatie gaat er onderweg in de kruipruimte toch nog veel warmte verloren. Een deel van deze warmte gaat verloren door uitstraling, een ander deel doordat de lucht rondom de buizen wordt opgewarmd.

Veel heter water
Eerder al kwam TONZON met een speciale Bandagefolie die om de buizen wordt gewikkeld waardoor de warmte-uitstraling wordt weggenomen. Gebruik daarvan zorgt ervoor dat het water veel heter weer boven de vloer komt. Maar ook zulke verbeterd geïsoleerde CV-leidingen warmen nog steeds de lucht om zich heen op. Warmte die tot nu toe verloren ging. TONZON-directeur Ton Willemsen heeft nu een methode ontdekt waarmee de warmte in die opgewarmde lucht wordt opgevangen en naar de bovenkant van de vloer wordt geleid. Daarbij maakt hij handig gebruik van het natuurkundige principe dat warme lucht stijgt. Om de CV-buizen komt een TONZON-folie die in een V-vorm aan de boven gelegen Thermoskussens wordt gekoppeld. De CV-buizen warmen de lucht onderin de V op. Deze warme lucht stijgt op, verwarmt de onderkant van het Thermoskussen dat de warmte weer doorgeeft aan de lucht aan de andere kant. Deze warme lucht stijgt ook weer op en verwarmt de volgende laag folie. Uiteindelijk komt de warmte bij de onderkant van de vloer, waar het door geleiding naar de bovenkant wordt getransporteerd. Infraroodfoto’s bewijzen dat het principe werkt.

tonzon

Als een flexibele thermosfles
Deze nieuwe techniek kan overigens alleen worden gecombineerd met het Thermoskussen, een Nederlandse uitvinding uit 1980. Dit is het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld en is te vergelijken met een flexibele thermosfles. Door de bijzonder isolerende eigenschappen maakt het een begane grondvloer nog warmer dan de lucht vlak boven de vloer, iets dat deskundigen tot dan voor onmogelijk hadden gehouden. Omdat het effect op de vloertemperatuur veel hoger is dan van andere vloerisolaties is ook de energiebesparing veel hoger. Dat is vooral te danken aan de verkorting van het stookseizoen en het gelijkmatiger klimaat in de woonkamer.

Weinig materiaal en energie voor nodig
Een ander belangrijk voordeel van de TONZON methode van isoleren is dat er maar heel weinig materiaal en energie nodig is. Omdat het isolatiemateriaal volledig opvouwbaar is, is het transportvolume een factor duizend kleiner dan van andere isolatiematerialen. Zo bespaar je al aan de basis erg veel energie.

Inmiddels zijn zo’n 200.000 woningen van TONZON Thermoskussens voorzien en dat zijn zeker niet alleen woningen zonder vloerisolatie die zijn gebouwd voor 1983. Circa 25% van de Thermoskussens wordt aangebracht bij vloeren die al bij de nieuwbouw zijn geïsoleerd. Nieuwe woningen verbruiken namelijk meer energie dan ze op papier zouden mogen; hebben ze vloerverwarming dan is het verbruik nog hoger. De koude aardbodem zuigt als het ware continu de warmte onder uit de woning. Ook de nieuwere voorraad woningen kan nog worden verduurzaamd door het verbeteren van de vloerisolatie met TONZON Thermoskussen en het aanbrengen van HR-Radiatorfolie.

www.tonzon.nl

 

Meer Oktober Woonmaand
Meer Tonzon

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *