Op duurzame wijze de was doen

Op duurzame wijze de was doen

Op sommige dagen lijkt er geen eind aan de was te komen. Het doen van de was hoort bij het dagelijks leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je rekening kunt houden met het milieu. Begin met het indrukken van de eco-knop op de machine en gebruik onderstaande tips om duurzaam de was te doen.

Check het energielabel en was met volle trommel

Tegenwoordig zijn veel wasmachines en drogers voorzien van een eco-stand. Heb je een nieuwe wasmachine of droger nodig? Kies dan voor een model met een zo hoog mogelijk energielabel. Recentelijk zijn de richtlijnen voor het energielabel voor apparaten aangescherpt. Hierdoor kun je beter zien hoe energiezuinig een wasmachine of wasdroger nou echt is. De aanscherping was nodig omdat met het oude energielabel bijna alle witgoed-apparaten een A+++ scoorden. Na aanschaf van een een energiezuinige wasmachine en/of -droger,  zorg je er vervolgens voor dat je een flinke berg wasgoed tegelijk wast. Want hoe minder vaak je wast, hoe beter voor het milieu. De trommel kun je tot 90% vullen. Er moet ongeveer nog een vuist aan ruimte vrij zijn aan de bovenkant. Niet alleen wordt de was schoner wanneer de trommel goed vol zit, maar draai je de was op de meest energiezuinige manier. Wil jij perse een shirt aan waar je gisteren in hebt gezweet? Was deze dan even met de hand in plaats van dat je een volledig wasprogramma ervoor draait.

Was zoveel mogelijk op lage temperaturen

Is je was niet echt vuil? Stel de wasmachine dan op een zo laag mogelijke temperatuur in. Tegenwoordig zijn wasmiddelen zo krachtig, dat de was vaak al schoon wordt bij dertig graden. Heb je een behoorlijk vieze was, ga dan voor maximaal zestig graden. Bij deze temperatuur worden bacteriën gedood. Vieze vlekken smeer je vooraf in met ossengalzeep en vetvlekken dep je even met wat afwasmiddel. Af en toe is het wel noodzakelijk om een was op 90 graden te draaien, want dit houdt de machine vrij van vetluis en zorgt dus voor een langere levensduur van het apparaat.

Gebruik niet te veel wasmiddel

Op de fles of doos staat aangegeven hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Toch zijn er veel mensen die op gevoel het zeepbakje of wasbolletje vullen. Hierdoor gebruik je al snel te veel wasmiddel. Niet alleen is dit schadelijk voor het milieu, het is ook een stuk duurder omdat je vaker nieuw wasmiddel moet kopen. Er is tegenwoordig een ruime keuze uit ecologische wasmiddelen die beter zijn voor het milieu. Je kunt daarnaast het beste kiezen voor wasmiddel in poedervorm, aangezien dit in kartonnen dozen zit in plaats van in plastic flessen. Ook wasmiddelen in een gerecyclede plastic verpakking zijn een goed alternatief.

Voorkom vervanging door onderhoud

Het is natuurlijk niet duurzaam als je na een aantal jaar alweer een nieuwe wasmachine moet kopen. Wil je niet dat jouw wasmachine voortijdig de geest geeft? Dan is het belangrijk om het apparaat regelmatig te ontkalken. Maak ook ten minste twee keer per jaar het pluizenfilter schoon en reinig maandelijks de zeeplade. Hierdoor voorkom je dure reparaties of zelfs een vroegtijdige vervanging van het apparaat. En dat is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *