Oranje Fonds zoekt groene buurtprojecten

groene

Aanvragen tot maximaal €2.500,- mogelijk tot en met 1 juli 2015

In steeds meer buurten organiseren mensen samen van alles rondom het groen in hun eigen omgeving. Groene buurtinitiatieven laten dan ook vele mooie resultaten zien op sociaal gebied. Er vindt ontmoeting plaats, mensen komen uit een isolement, ze voelen zich fysiek en psychisch beter en krijgen meer en beter contact met buurtgenoten. Reden voor het Oranje Fonds om extra budget beschikbaar te stellen voor deze groene buurtinitiatieven. Voor nieuwe en bestaande initiatieven met een sociaal doel kan tot en met 1 juli 2015 een bijdrage worden aangevraagd van maximaal €2.500,- via www.oranjefonds.nl/groenverbindt.

Groen in je eigen buurt is een sterk middel om mensen samen te brengen en te betrekken bij elkaar en de eigen omgeving. Om voor een financiële bijdrage in aanmerking te komen moeten de groene buurtinitiatieven dan ook nadrukkelijk een sociaal doel hebben. Dat kan met een nieuw project, maar ook met uitbreiding van iets dat al bestaat. Daarbij is het belangrijk dat er aantoonbaar behoefte en draagvlak is voor het project en er een duidelijk plan is waardoor verschillende groepen mensen regelmatig bij elkaar komen voor activiteiten.

Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, legt verder uit: “Groene buurtprojecten zijn er in alle soorten en maten. De meest bekende is misschien wel de buurtmoestuin, waar iedereen in de buurt aan bijdraagt, in wiedt, snoeit, zaagt en oogst. Ook het organiseren van wekelijkse gezamenlijke maaltijden voor ouderen met producten uit eigen buurtmoestuin is een idee. Of misschien organiseert u met uw eigen buurt wel maandelijkse activiteiten rondom een historische perenbomenrij in de straat. Het is niet alleen de natuur die groeit en bloeit. Bij groene sociale initiatieven zijn het vaak de mensen die opbloeien. We hopen dan ook op veel aanvragen uit alle buurten in het land!”

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk met €27,4 miljoen. Met geld, kennis, contacten en campagnes brengt het Fonds mensen samen en zorgt het voor meer betrokkenheid in ons Koninkrijk. Het Oranje Fonds wordt ook gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Lees ook:
> Oranje Fonds steunt met €27,4 miljoen 7.511 sociale initiatieven in 2014
> De groene bouwer van Nederland

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *