Regentonnen, duurzaam en stijlvol in je tuin

Je hebt ze misschien wel eens voorbij zien komen in de woonmagazines; stijlvolle regentonnen die voor- of achtertuin decoreren. Waar ze ooit vooral een functionele functie hadden worden ze nu ook steeds enthousiaster ontvangen als decoratief stuk.

Waterschade voorkomen

Nieuwe regentonnen hebben dus meerdere functies. Zo kunnen ze gebruikt worden om regenwater op te vangen van de daken. Op deze manier kan grote overstromingsschade in verschillende gemeenten voorkomen worden. In sommige gemeenten is een regenton zelfs een verplicht item in de achtertuin. Op deze manier wordt de riolering ontlast en wordt waterschade gemakkelijker voorkomen.

Gebruik van regenwater

Maar dit regenwater heeft nog meer duurzame voordelen. Zo ‘gieten’ we jaarlijks maar liefst meer dan 2000 liter drinkwater per jaar in onze tuin. Dit terwijl het regenwater gewoon gratis uit de lucht valt. Waarom zou je dit water dan ook niet gebruiken? Regenwater is hartstikke geschikt om bijvoorbeeld de planten water te geven of de ramen of auto mee te wassen.

De innovatie van het regenwatersysteem

Je kan zelfs een regenwatersysteem installeren om planten en struiken in de achtertuin automatisch te besproeien. Bij de installatie sluit je de slangen dit keer aan op de regenton, in plaats van de buitenkraan. Niet alleen is dit hartstikke duurzaam, het bespaart je ook weer op de waterrekening. Wil je het helemaal groots aanpakken dan kan dit regenwatersysteem gebruikt worden om wasmachine, toilet en eventueel zelfs de douche op aan te sluiten. Zo kun je het drinkwaterverbruik met meer dan 50% terugbrengen. Niet alleen erg duurzaam maar ook nog eens heel gunstig voor de portemonnee.

Een stapje dichter bij een zelfvoorzienend bestaan

Een regenton maakt je dus op verschillende manieren zelfvoorzienend. Je kan fikse bedragen besparen op de waterrekening door regenwater voor zoveel mogelijk doeleinden te gebruiken. Of je nu de auto, de ramen of de groenten wast. Gefilterd regenwater is daarbij ook nog eens geheel geschikt als drinkwater.

regentonnen

Foto: Ecoweetjes

Functioneel en decoratief

Daarnaast zijn een of meerdere regentonnen in de tuin ook ideale decoratiestukken. Zo kan een gehalveerde regenton ideaal dienst doen als vijver, of kan een Handige Harrie die regenton zo ombouwen tot persoonlijke bier tap. Regentonnen zijn beschikbaar in alle soorten en maten en kunnen hierdoor voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Een mooie grote plantenbak bijvoorbeeld, of zelfs een toffe buitentafel.

Subsidie

Verschillende gemeenten stimuleren het duurzaam wonen en leven en geven subsidie bij de aanschaf van een regenton. Sommige gemeenten geven zelfs subsidie voor het afkoppelen van regenwater.

 

Meer:

Fotograferen door een waterdruppel
Koken met Tuin & Kruid

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *