Koken vanuit de basis met Tuin&Kruid

Aardbeien

Begin bij de basis

De basis van veel dingen die we eten zijn groenten en fruit. Groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon. Tegenwoordig is er veel bewerkt voedsel te koop. Hoe meer iets bewerkt is, hoe minder voedingsstoffen erin zitten, die gaan verloren tijdens het bewerkingsproces. Terwijl het zelf kweken van groenten en fruit eigenlijk niet zo heel erg moeilijk is en minder tijd in beslag neemt als men denkt. Het zelf kweken van groenten, fruit en kruiden is ook mogelijk als je een druk leven hebt. Juist na een werkdag kan het heerlijk zijn om even te kijken hoe het met de zaailingen gaat.Het hoeft niet gelijk grootschalig of heel moeilijk. Je hoeft niet gelijk te beginnen met een peper-ras waarbij je 3 weken moet wachten totdat het zaadje ontkiemd is. Begin bijvoorbeeld met een paar aardbeienplanten, wat boontjes, een courgetteplant en wat keukenkruiden. Ook als je maar een klein balkon hebt, kun je daar heel bewust mee bezig zijn. Zet eens een tomatenplant en een bak met slaplantjes op je balkon, dat neemt allemaal niet zo veel ruimte in. Maar wat vooral belangrijk is, kweek wat je lekker vindt. Dan zal je er echt plezier aan beleven. Hoe heerlijk is het om je zelf gekweekte tomaat door de salade te doen. Daar zit zo veel meer smaak (en liefde) aan dan de groenten en fruit uit de supermarkt. Haal die paar tegels uit je tuin, en neem de stap om er zelf mee te beginnen. Probeer het een jaar, en ervaar hoe veel plezier je hiermee kunt hebben en hoe anders (lees: lekkerder) de smaak van je eigen gekweekte groenten en fruit is.

Koken vanuit de basis

Als je kiest voor pure en onbewerkte producten is dit zo veel beter voor je eigen gezondheid. Veel producten uit pakjes en zakjes bevatten ingrediënten die niet in onze natuur voorkomen. Die zijn allemaal kunstmatig toegevoegd om het de consument makkelijker te maken. Ongemerkt krijg je veel suikers, zouten, e-nummers en andere stoffen binnen. Natuurlijk is het fijn als we snel het eten op tafel hebben na een lange werkdag, maar neem eens een keer de tijd om de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld een zakje pastasaus door te lezen. Je zult verbaasd staan aan de ingrediënten die erop staan. Als je kiest voor de basis en terug gaat naar het hoofdingrediënt van pastasaus is dat natuurlijk de tomaat. Van die tomaat is het heel makkelijk om zelf pastasaus te maken. Of als je bijvoorbeeld kinderen hebt die wat lastiger groenten eten, pureer je er stiekem wat extra groenten doorheen. Dit kan je natuurlijk ook in grotere hoeveelheden doen en een deel in de vriezer stoppen zodat je altijd wat achter de hand hebt.

Kruiden als medicijn

De natuur is ook de basis van veel medicijnen. Vroeger had men immers nog niet de medicijnen die we nu kennen. Men gebruikte kruiden uit de natuur en genas daarmee mensen. Ook nu zie je dat steeds meer mensen weer teruggaan naar de basis. Mensen kiezen steeds vaker voor alternatieven zoals homeopathische of fytotherapeutische geneesmiddelen. En dat is een goed teken. De natuur heeft veel (genees)-kracht in zich. Veel mensen weten dat lavendel rustgevend en ontspannend werkt, maar wist je bijvoorbeeld dat Knoflook een natuurlijk antibioticum is, en dat kamille los van verzachtend ook tegen aften werkt? Knoflook en kamille zijn makkelijk om zelf te kweken. Net als met groente en fruit hoeft dit niet gelijk grootschalig, maar kies eens wat kruiden uit en ga het eens proberen. Ga er mee aan de slag, en ontdek de kracht van de natuur!

Over mijJacqueline de Groot

Mijn naam is Jacqueline de Groot, 31 jaar, moeder van 2 kinderen. Vorig jaar heb ik Tuin&Kruid  (www.tuinenkruid.nl) opgericht om mensen meer bewust te maken van gezonde voeding en om het belang van het zelf kweken van groenten en fruit te stimuleren. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in kruiden. Ook houd ik een eigen blog bij over de moestuin: jacqiesmoestuin.wordpress.com

In 2017 heb ik de opleiding Natural Farming gevolgd en binnenkort hoop ik examen te doen voor de opleiding kruidengeneeskunde. Tuin&Kruid is ook op Facebook en Instagram te vinden.

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *