Stormschade aan zonnepanelen? Wat nu?!

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het niet alleen belangrijk om over de onderhoudskosten na te denken, maar ook over de mogelijke gevolgen wanneer een zonnepaneel defect raakt door externe omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan stormschade. Want waar heb je dan nog recht op?

In Nederland komen steeds vaker extreme stormen voor. Dakpannen die van de daken vliegen, bomen die omwaaien en ook zonnepanelen die ernstige schade oplopen. In dat geval wil je natuurlijk wel weten of deze schade vergoed kan worden door een woonverzekering of dat je zelf voor de kosten op zult draaien. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.

Zijn zonnepanelen standaard verzekerd?

Wanneer je zonnepanelen op het dak laat plaatsen, zullen deze direct onder de woonhuisverzekering vallen. Huur je een woning en heb je zelf zonnepanelen op het dak laten plaatsen? Dan zullen deze mogelijk onder de inboedelverzekering vallen. In de meeste gevallen zal de verzekeraar daarom ook zeker iets voor je kunnen betekenen indien er stormschade is opgetreden.

Toch is er wel een kanttekening. Schade aan de zonnepanelen die niet zichtbaar zijn, passen namelijk niet onder de woonhuisverzekering. In dat geval kan je beter contact opnemen met de leverancier van de zonnepanelen. Hij kan wellicht iets voor je betekenen wanneer inwendige schade aan de zonnepanelen opgemerkt is.

Hoe zwaar was de storm?

De verzekeraar zal bij het ontvangen van een schademelding door storm altijd controleren hoe sterk de desbetreffende storm was. Wanneer de storm niet zwaar genoeg was, kan deze besluiten om niet uit te keren. Hiermee probeert de verzekeraar zich te dekken tegen onnodige schademeldingen.

Onder storm verstaan de meeste verzekeraars een windsnelheid van minimaal 14 meter per seconde. Hierbij past een windkracht van circa 7. Bij stormschade aan de eigen woning en dus ook de zonnepanelen geldt wel altijd een eigen risico. Het is afhankelijk van de eigen verzekering hoe hoog dit risico is.

Daarom bevelen wij aan om eerst de kosten van de schade te laten beoordelen. Als deze kosten niet opwegen tegen het eigen risico, dan is het verstandiger om de schade gewoon zelf te betalen. Of om eventueel contact op te nemen met de leverancier van de zonnepanelen als er nog sprake is van een garantieperiode.

Meld stormschade zo spoedig mogelijk

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het melden van stormschade. Hierdoor is het voor de verzekeraar gemakkelijker om de kracht van de storm te achterhalen. Bovendien wordt de claim zo direct in gang gezet, waardoor je zo snel mogelijk over gerepareerde of geheel nieuwe zonnepanelen kunt beschikken.

Stormschade melden kan bij de meeste verzekeraars eenvoudig online worden gedaan. Wanneer er meer uitleg nodig is, kan je er ook voor kiezen om telefonisch contact op te nemen. Zorg er voor dat je tijdens het indienen van de claim altijd alle benodigde gegevens bij de hand hebt. Denk hierbij aan de factuur van de zonnepanelen, de stormkracht en eventueel de bevindingen van een reparateur. Wanneer het akkoord is gegeven wordt de reparatie door de verzekeraar geregeld of mag je de factuur van de reparatie met terugwerkende kracht declareren.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *