Trend: energiebesparing met houtkachels


Hout is goud
.

Juist vanwege de enorme impact van de voordelen, zien we houtkachels steeds meer in de Nederlandse huishoudens. En volkomen terecht: voor elke interieursmaak is er wel een model, het knisperend haardvuurtje geeft een heerlijke warmte en door de innovaties hebben houtkachels en -haarden een zeer goed rendement. Tijd voor De Betere Wereld om nader onderzoek te doen.

Tekst: Erwin Polderman

Daar komt nog eens bij dat je, met name in het voor- en naseizoen, bespaart op de stookkosten. Dat is tenminste het oordeel van Roel van Maaren, van de Stichting Nederlandse Haard- en Kachelbranche. ‘Dat komt omdat het in die seizoenen niet echt nodig is om je gehele huis te verwarmen, maar je wel behaaglijk wilt voelen in de woonkamer.’
En natuurlijk, je bent veel minder afhankelijk van de flucturerende (lees: stijgende) prijzen voor gas en aardolie.

Draagt bij aan een betere wereld
En dat is weer goed nieuws voor Moeder Aarde. De hoeveelheid gas en olie wordt immers alsmaar kleiner, en daardoor stijgt de prijs voor deze brandstoffen navenant. Als eigenaar van een houtkachel of -haard, draag je dus direct bij aan een betere wereld. En dat is nog niet alles:
Hout is CO2-neutraal. Weliswaar komt er bij de verbranding van hout CO2 vrij, maar die uitstoot wordt door bomen weer gebruikt om te groeien, en via bladeren wordt het weer omgezet in zuurstof.
Als je ‘CO-neutraalHout’ gebruikt, een hernieuwbare brandstof, gebruik je ook nog eens hout van bomen waarvoor nieuwe bomen worden aangepland, die over circa tien jaar weer gebruikt worden.

De voordelen:
* CO2-neutraal
* een beter rendement
* romantisch (hout kappen, knisperend haardvuurtje)
* voordeliger
* voor elk interieur een passend model
* technisch, stoer

Voor elk interieur wel een model
Goed voor je portemonnee en voor het milieu dus, en nu maar eens kijken naar het design. Een flink rondje op internet levert een enorme diversiteit aan modellen en uitvoeringen op. Voor elke smaak, voor elk interieur is er wel een houtkachel of houthaard op de markt. Van klassiek tot minimalistisch strak, van steen tot gietijzer, van staand tot hangend midden in de ruimte. De beperking lijkt jouw budget of woonruimte te zijn. We zien wel een trend naar transparantie en zichtbaarheid. Dus veel glas of open gedeelte zodat je veel zicht hebt op het knisperende vuur en ook visueel optimaal van de warmte kunt genieten.
Hoe dan ook, in alle gevallen krijg je de romantiek er gratis bij.

Enjoy & Do Good!


Lees ook:

> De houtkachels van Tigchelaar.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *