Waar moet ik op letten bij het kopen van duurzaam beddengoed?

Waar moet ik op letten bij het kopen van duurzaam beddengoed

Wil jij ook een steentje bijdragen aan het milieu? Tegenwoordig houden steeds meer huishoudens rekening met het milieu door bewuste keuzes te maken in en rondom het huis. Maar als je aan duurzaamheid denkt, denk je waarschijnlijk niet aan een slaapkamer met bewuste materialen. Maar ook in deze ruimte kun je een verschil maken. Zo heb je namelijk onder andere duurzaam beddengoed, wat vrij is van chemische stoffen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Waar je op moet letten bij je volgende aankoop, vertellen we je in dit artikel. 

Milieuvriendelijke materialen

Voor velen is het concept duurzaam beddengoed waarschijnlijk nog onbekend. Want welke materialen zijn nu eigenlijk duurzaam? Duurzaam beddengoed is in veel verschillende materialen verkrijgbaar op de markt. De bekendste materialen zijn: biologisch katoen, tencel of bamboe. Hieronder lichten we ze één voor één toe.

Biologisch katoen

Biologisch katoen is minder schadelijk dan het katoen dat iedereen kent. Dit type katoen wordt namelijk niet behandeld met pesticiden. Ook wordt er minder water gebruikt bij de productie van deze katoensoort. Dit is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je huid. Want wist je dat je huid het grootste orgaan is in je lichaam en daarnaast het snelst stoffen opneemt? Dan wil je natuurlijk voorkomen dat het katoen chemische stoffen bevat!

Tencel

Tencel is afkomstig van eucalyptusbomen en dus volledig plantaardig. Deze stof heeft fijne eigenschappen voor de huid. Het is namelijk super zacht, antibacterieel en reguleert temperatuur geleidelijk. Ben jij een echte koukleum? Dan houdt een dekbed van tencel jou heerlijk warm in de koude maanden.

Bamboe

Als je aan bamboe denkt, denk je waarschijnlijk niet aan beddengoed. Toch kiezen tegenwoordig steeds meer mensen voor een bamboe dekbed en overtrek. Dit is één van de meest duurzame opties op de markt. Het is 100% plantaardig en er is geen bewatering en bestrijdingsmiddel nodig. Dit duurzame materiaal is ook nog eens heerlijk zacht op de huid, anti-bacterieel en hypo-allergeen. Perfect voor de gevoelige huidjes!

Keurmerk op de verpakking

Hoe herken je nu eigenlijk een duurzame optie? Want niet elk merk heeft een keurmerk, omdat de certificering hen geld kost. Dit betekent niet meteen dat een merk geen duurzame optie aanbiedt. In dit geval is het raadzaam om goed te bekijken wat er beschreven wordt over de duurzaamheid en de productie van het materiaal. Er zijn een aantal keurmerken die kenmerkend zijn voor duurzaam beddengoed. De bekendste keurmerken zijn GOTS, OEKO-TEX en Fairtrade. Elk keurmerk heeft andere kenmerken. Handig om je hierover in te lezen voordat je beddengoed gaat aanschaffen. Zo weet je precies waar je op moet letten en waar de keurmerken voor staan.

Andere alternatieven naar een gezondere wereld

Overstappen van standaard naar duurzaam beddengoed is een mooi initiatief en een goede eerste stap. In de praktijk is er toch meer nodig om de impact ervan te zien. Gelukkig is er genoeg wat wij kunnen doen om er verandering in te brengen. Kies er bijvoorbeeld voor om de verwarming een paar graden lager te zetten, accessoires een tweede leven te geven of te kiezen voor duurzame afbreekbare verf. Het zijn de kleine veranderingen die op de lange termijn een grote impact maken op de uitstoot in de wereld.

Met deze handige tips weet jij waar je voortaan op moet letten bij het kopen van duurzaam beddengoed en hoe jij je steentje bij kunt dragen. Bovendien zul je gegarandeerd als een blok in slaap vallen onder je nieuwe zachte beddengoed. Heb jij even geluk! Want wist je dat slapen niet alleen goed is voor je gezondheid, maar je ook mooier maakt? Wie wilt dat nu niet?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *