Goed nieuws: slapen maakt je mooier

Goed slapen is voor veel mensen een moeilijk te bereiken doel. Vooral vrouwen slapen een stuk slechter dan mannen. Ongeveer 62 procent van de Nederlandse vrouwen geeft aan last te hebben van een slechte nachtrust. Bij mannen is dit slechts 38 procent. Slecht slapen wordt gedefinieerd volgen drie factoren: moeite met in slaap vallen, niet de hele nacht doorslapen en (te) vroeg wakker worden.

Uit onderzoek is gebleken dat vooral het doorslapen een probleem is voor veel Nederlanders. Ongeveer de helft van de Nederlanders wordt ’s nachts minstens een keer wakker en heeft daarna problemen om weer in slaap te vallen.

Slapen is goed voor je gezondheid

Te weinig slapen is niet goed voor je. Maar wat is te weinig? Niet iedereen heeft precies 8 uur slaap nodig, maar zo’n 6-7 uur per nacht is wel wenselijk. Kinderen hebben meer slaap nodig dan ouderen. Soms even wakker worden tijdens de nacht is vrij normaal, vooral als het bijna ochtend is. Het kan ook helemaal geen kwaad om gedurende een korte periode wat minder dan normaal te slapen. Kortom, de variatie is vrij groot. Belangrijk is hoe je je overdag voelt.

Als je je redelijk fit voelt, heb je waarschijnlijk toch voldoende slaap gehad, ook al heb je zelf het idee dat je slecht geslapen hebt. Voel je je overdag lusteloos en moe? In dat geval is het raadzaam om te kijken of je slaappatroon kan worden verbeterd. Er zijn een paar eenvoudige tips die je hiervoor kunt gebruiken. De meeste tips gaan over de tijd vlak voordat je gaat slapen. Wat heel belangrijk is, vooral voor kinderen die moeilijk in slaap vallen, is om voor het slapen gaan een bepaald vast ritueel aan te houden. Bij kinderen kun je hierbij denken aan voorlezen of een warme douche nemen. Die warme douche kan ook voor jou onderdeel zijn van een vast ‘slaapritueel’, net zoals een boek lezen (niet op je smartphone!), even mediteren of je gezicht schoonmaken en een nachtcrème aanbrengen.

Uit onderzoek is gebleken dat de huid van goede slapers tijdens de nacht snel herstelt van zonschade en huidirritatie. Slechte slapers hebben significant meer hangende oogleden, rode en gezwollen ogen, donkere kringen onder de ogen, een bleke huid, rimpels, fijne lijntjes en hangende mondhoeken. Als je een goede nacht slapen combineert met een goede nachtcrème herstelt je huid gedurende de nacht volledig en zie je er de volgende dag weer stralend uit.

Afvallen door meer te slapen?

Te weinig slaap veroorzaakt een verstoring van de stofwisseling. Je stofwisseling gaat hierdoor trager werken. Als je graag wilt afvallen, is zo’n trage stofwisseling lastig, want daardoor verbrand je minder calorieën. Vermoeidheid overdag wegens te weinig slaap zorgt voor een gevoel van minder energie hebben, wat weer leidt tot minder bewegen en geen zin hebben in sporten. Ook dat betekent dat je minder calorieën zult verbranden. Daar staat tegenover dat slaapgebrek juist leidt tot meer honger. Hoe groter het tekort aan slaap, hoe meer honger je krijgt en dat is heel lastig als je juist aan een dieet bent begonnen.

Het is niet zo dat je door meer te slapen, meer gewicht verliest, maar bij te weinig slaap lukt het afvallen niet door je trage stofwisseling en je trek in snacks. Meer slaap betekent dat je meer succes zult hebben bij je pogingen om gewicht te verliezen. Overigens geldt dit alleen bij mensen die al een slaaptekort hebben. Wie altijd al voldoende slaapt, heeft geen enkel voordeel bij nog meer slapen, behalve dat hij of zij dan bijzonder goed uitgerust is.

Lees ook:

Waarom daten erg gezond is voor mensen

Smaak van de natuur – gezonder met kruiden uit eigen tuin

Gezond water in het hele huis

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *