Houtvezels: wat zijn het en wat kun je ermee?

Om je woning te isoleren zijn er tal van isolatiematerialen om toe te passen. Maar wil je echt op een duurzame wijze je huis isoleren, dan zijn de bestaande isolatiematerialen niet geheel duurzaam en dus ongeschikt. Het beste is dan om te kiezen voor natuurlijke isolatie met ook natuurlijke isolatiematerialen. Van alle natuurlijke isolatiematerialen behoort houtvezel tot het beste materiaal.

Wat zijn houtvezels? 

Houtvezels zijn vezels wat afkomstig is van naaldhout. Deze vezels kunnen afkomstig zijn uit het bosbeheer, waarbij houtvezels vrij komen bij het kappen van bomen, maar ook kan het afval zijn in de vorm van houtvezels uit houtbewerkingsbedrijven. Het productieproces van houtvezel bestaat uit het versnipperen en nog fijner maken van de houtsnippers, waarna het gekookt wordt. Vervolgens kan er voor gekozen worden om de houtvezels volgens een nat procedé of een droog procedé te verwerken. Het grootste verschil daartussen is dat bij een nat procedé er geen lijm aan te pas komt. De houtvezels worden als een natte brij tot isolatieplaten gevormd. Bij het droge procedé worden er lijmen of bindingsmiddelen toegevoegd.

Lees ook: Isolatie tegen vocht

Eigenschappen van houtvezel als isolatiemateriaal

Van alle natuurlijke isolatiematerialen hebben houtvezels de allerbeste isolatiewaardes. De warmte wordt dus goed vastgehouden. Een groot voordeel is dat isolatieplaten van houtvezels uitstekende vochtregulerende eigenschappen hebben. Vocht kan gemakkelijk ontsnappen en als het nodig is houden de houtvezels het vocht juist vast. Aan de andere kant zorgen houtvezelplaten er juist voor dat het vocht van buitenaf tegenhoudt. Daarnaast werken houtvezels als isolatie ook nog geluiddempend.

Toepassingen van houtvezels als isolatie

Eigenlijk zijn houtvezels op elke plek in de woning als isolatie te gebruiken. Voor zowel dakisolatie als muurisolatie kunnen dikke houtvezelplaten gebruikt worden om het oppervlak te isoleren. Ook vloeren kunnen ermee geïsoleerd worden, maar dan moeten het wel harde houtvezelplaten zijn om de stevigheid en de draagkracht te garanderen. Wil je je spouwmuren gaan isoleren dan wordt er vaak gekozen voor minerale wol of purschuim. Dit zijn geen ecologisch verantwoorde materialen. Een goed alternatief is om dan houtvezels in de vorm van houtwol in de spouw te blazen. Op deze manier is je gehele woning te voorzien van absoluut duurzame isolatiematerialen.

Lees meer:
Loop jij gevaar op een legionella besmetting?
Serre prijzen 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *