Wat is duurzamer: een normale of een (nieuwe) Amerikaanse koelkast?

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast, dan merk je vast al snel dat er een enorm aanbod is in verschillende soorten, merken en formaten. We kennen de reguliere koelkast, al dan niet in combinatie met een vriesgedeelte, maar ook de Amerikaanse koelkast is erg populair. Maar wat zijn nu de verschillen tussen beide en welk type koelkast is duurzamer?

Verschillen tussen de normale en de Amerikaanse koelkast

Een normale koelkast komt in vele soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inbouwkoelkast of een koel-vriescombinatie. Bij de standaard koel- vriescombinatie heb je de koelkast aan de bovenzijde en het vriesgedeelte aan de onderzijde, ieder met een eigen deur. Er zijn ook dubbeldeurs- of 2-deurs koelkasten verkrijgbaar waarbij je een kleiner vriesvak boven het koelgedeelte hebt. Hier is vaak niet veel ruimte voor het bewaren van veel eten. 

Een Amerikaanse koelkast, een zogeheten side-by-side-koelkast, is als het ware ook een koel- vriescombinatie. Het verschil met een gewone koelkast is echter dat het koel- en vriesgedeelte naast elkaar zit. Vaak heeft een Amerikaanse koelkast allerlei extra opties zoals de mogelijkheid om gekoeld water te tappen of ijsblokjes te maken.

Welke koelkast is duurzamer, de normale of de Amerikaanse?

Hoe duurzaam een normale of Amerikaanse koelkast is, is af te lezen aan het energielabel dat ze verplicht krijgen. Deze labels lopen van G voor minst zuinig tot aan A voor het meest zuinig. Energielabel A is weer onderverdeeld in A+ tot A+++. 

Wil je een duurzame koelkast, dan kies je dus minimaal energielabel A+, al is het energieverbruik van een A+++ twee keer zo zuinig als een A+ koelkast. Amerikaanse koelkasten verbruiken veel meer energie dan een normale koelkast. Het energieverbruik hiervan ligt maar liefst 40% hoger dan dat van een normale koel-vriescombinatie. Dat is ook niet gek als je je bedenkt dat deze modellen groter zijn dan de normale koelkasten en koel-vriescombinaties. Daarnaast kosten al die leuke en comfortabele extra’s, zoals koel tapwater en een ijsblokjesmaker ook extra energie. Wil je echt aan het milieu denken, dan is het beter om niet voor een Amerikaanse koelkast te kiezen. Heb je nog een oude koelkast, dan wordt het een ander verhaal. Ook de oude modellen zitten hoog in het energieverbruik. Het kan dan echt de moeite waard zijn te investeren in een nieuw koelkastmodel met A+++ label.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *