Tips voor energie besparen met je koelkast

De koelkast zorgt ervoor dat we ons eten langer kunnen bewaren. Dit is niet alleen makkelijk, maar gaat ook nog eens voedselverspilling tegen. Helaas zijn deze apparaten wel echte energievreters. Met de volgende tips kun jij het energieverbruik van je koelkast drastisch verminderen.

Ga voor A +++

Ook al lijkt een koelkast met een A-label zeer zuinig, niets is minder waar. Sterker nog, het is het minst zuinige label op de markt! Laat je dus niet bedotten en ga voor een A+++. Per jaar kan dit je al snel 140 kWh aan verbruik schelen. Overigens is het model van je koelkast ook bepalend voor het energieverbruik. Laat je dus goed informeren, zodat je een zuinige koelkast koopt. Waarbij natuurlijk ook geldt dat een kleine, vollere koelkast, altijd zuiniger is dan een grotere koelkast met hetzelfde energielabel.

Locatie is alles

Je koelkast moet hard werken om zijn binnenste koel te houden. Hoe harder hij moet werken, hoe meer energie dit kost. Help je koelkast dus een handje. Zet het apparaat niet bij de verwarming en ook niet bij het raam waar de zon doorheen schijnt. Plaats het daarnaast niet te dicht tegen de muur aan. Het is raadzaam om minimaal 10 cm ruimte open te laten. Zo kan de hitte die de koelkast verlaat makkelijker weg en houd je de inhoud met minder moeite koud.

Slim gebruik

Door je koelkast op een weloverwogen manier te gebruiken, houd je het apparaat makkelijk koel. Laat het bijvoorbeeld niet onnodig lang openstaan. Een koelkast met een glazen deur is eigenlijk het makkelijkst, want zo kun je van te voren bedenken wat je eruit wilt pakken. Laat ook altijd eerst je eten afkoelen voor je het in de koelkast zet. Doe je dit niet dan moet je koelkast weer extra hard werken om alle warmte die aan de lucht wordt afgestaan weer naar buiten te werken. Je kunt dit principe ook in je voordeel laten werken door voedsel uit de vriezer in de koelkast te laten ontdooien.

Grote schoonmaak

Maak je koelkast van top tot teen schoon. Stof bijvoorbeeld regelmatig het rooster af, zodat de warmteafgifte niet belemmerd wordt. Ook de binnenkant van de koelkast vereist aandacht. Vooral de rubbers wil je graag goed schoonhouden, want zo houden ze de kou beter binnen en de warmte beter buiten. Houd ten slotte de vriezer ijsvrij om het stroomverbruik te minimaliseren.

Minimaliseer je stroomkosten

Om zoveel mogelijk geld te besparen is het niet enkel belangrijk dat je energie bespaart, maar ook dat de energie die je verbruikt zo min mogelijk kost. Energieleveranciers vergelijken kan je helpen het goedkoopste contract af te sluiten, zodat jij zo min mogelijk betaalt voor het stroomverbruik van je koelkast en andere huishoudelijke apparaten.

Toon de 3 reacties
  1. Yolanda Klooster schreef:

    Als het in de winter koud genoeg is kan de koelkast uit en kun je op het balkon je spullen kwijt, dat leverde mij altijd besparingen op, helaas zijn de winters niet koel genoeg, maar 7 graden buiten moet goed zijn, dank voor de aanrader van A +++

  2. Tinder dating site schreef:

    how to use tinder , tinder app https://tinderdatingsiteus.com/

  3. 뉴툰 schreef:

    210752 987866I always visit your weblog and retrieve everything you post here but I never commented but today when I saw this post, I couldnt stop myself from commenting here. Fantastic article mate! 724834

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.