Wat is het verschil tussen het huren of kopen van zonnepanelen?

Wat is het verschil tussen het huren of kopen van zonnepanelen

De zon schijnt voor iedereen, dus ook voor jou. Met een zonnestroomsysteem straal jij net zo hard als die grote vuurbal zo’n 150 miljoen kilometer hier vandaan. Als jij net als miljoenen anderen overweegt om zonnepanelen te nemen, zal het je vast niet ontgaan zijn dat er veel keuze is. Verschillende leveranciers, een ontelbaar aantal merken en dan kan je ook nog eens kiezen tussen het kopen en huren van zonnepanelen. Niet gek als je het allemaal even niet meer weet. Om deze reden geven wij in artikel antwoord op de vraag: wat is het verschil tussen het huren of kopen van zonnepanelen?

Zonnepanelen huren vs kopen

Het principe van kopen en huren is niemand onbekend, dat hoeven wij jou niet uit te leggen. Toch weet lang niet iedereen dat je zonnepanelen tegenwoordig ook kan huren. Toen zonnepanelen meer en meer mainstream werden, was het kopen van een compleet zonnestroomsysteem de norm. Als je het geld ervoor had, tenminste. Sinds de jaren ’10 van deze eeuw is het huren van zonnepanelen echter steeds populairder geworden. Zowel kopen als huren bieden voordelen.

De voordelen van het kopen van zonnepanelen

Wanneer je een zonnestroomsysteem koopt, kan je jouw eigen energie opwekken. Jij bent niet langer volledig afhankelijk van de energiemaatschappij. De energiekosten gaan hard omlaag en na 5 tot 7 jaar heb je jouw zonnestroomsysteem alweer terugverdiend. Alles wat je daarna nog opwekt, is pure winst. Door zonnepanelen te kopen ben jij zelf de baas over het systeem. Je zit nergens aan vast en als je je huis verkoopt, zie je de waarde van de zonnepanelen terug in de koopsom. Dat is lekker meegenomen.

De voordelen van het huren van zonnepanelen

Het huren van zonnepanelen is heel gunstig wanneer je de aanschaf- en onderhoudskosten voor een zonnestroomsysteem niet bij elkaar kan of wil sparen. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaar stukken goedkoper geworden, maar het is nog altijd een investering die niet ieder huishouden zomaar even doet. Je betaalt een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor zie jij je energiekosten dalen en je besparing groeien. Het risico op schade of defecten ligt bij de partij waar jij de zonnepanelen bij huurt. Zolang jij de huurkosten netjes afdraagt, ben je verzekerd van een werkend systeem.

Wat past het beste bij jou?

Over het algemeen geldt dat het kopen van zonnepanelen voor jou als huiseigenaar het gunstigst is, als je de aanschafprijs kan én wil betalen. Toch zijn er ook redenen om voor huren te kiezen. Zelfs wanneer de investering op dit moment geen probleem vormt. Met een terugverdientijd van 5 tot 7 jaar verdienen zonnepanelen zich tegenwoordig razendsnel terug. Ben jij er zeker van dat je die tijd zonder problemen kan overbruggen, dan raden we je aan om de zonnepanelen gewoon te kopen. Bestaat er een kans dat je financiële situatie in de nabije toekomst verandert, dan is het huren van zonnepanelen mogelijk verstandiger.

Andere redenen om voor huren te kiezen zijn gemak en zekerheid. Omdat je het zonnestroomsysteem huurt ligt de verantwoordelijkheid voor het systeem bij de verhuurder en niet bij jou. Werkt iets niet goed, is er een onderdeel kapot of heb je andere problemen? Dan zijn dat niet jouw zorgen, maar die van de verhuurder. Dit betekent automatisch dat de verhuurder erop gebrand is om een hoge kwaliteit te leveren, want ze betalen zelf de rekening als de zonnepanelen niet naar behoren functioneren.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het is helaas niet altijd even duidelijk wat nou de voordelen en eventuele nadelen zijn van de verschillende mogelijkheden. Online is veel informatie te vinden, maar je vraagt je altijd af of een leverancier wel helemaal eerlijk is. Natuurlijk zal de verhuurder zeggen dat huren beter is en krijg je van een zonnepanelen verkoper een compleet ander antwoord. We raden je dan ook aan om informatie te winnen bij een partij die zonnepanelen verkoopt en verhuurt. Deze kan je precies vertellen wat het verschil is, waar je rekening mee moet houden en wat het beste bij jou past.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *