Zorgverzekering 2020 afsluiten: 4 tips

zorgverzekering kiezen

Ben je iemand die bewust bezig is met zijn levensstijl? Maak je bewuste keuzes als het aankomt op bijvoorbeeld voeding en je lichamelijke en fysieke gezondheid, en denk je na over de gevolgen van je handelen op natuur en milieu? Goed bezig! Maar maak je eigenlijk ook wel een bewuste keuze als het aankomt op je zorgverzekering? Nu alle zorgverzekeraars weer hun premies bekend hebben gemaakt, kun je kijken welke zorgverzekering in 2020 het beste voor jou is. Hieronder lees je vier tips voor het afsluiten van de zorgverzekering voor 2020.

Zorgverzekeringen vergelijken

Veel mensen denken dat het ingewikkeld is en veel tijd kost om zorgverzekeringen te vergelijken. Onterecht, want dit kun je al binnen een kwartier doen terwijl het je best wat geld kan schelen. Wil je ook in 2020 de zorgverzekering die het best aansluit op je wensen met de laagste premie? Dan is het nu de tijd om te gaan vergelijken. De premies en dekkingen veranderen ieder jaar bij verzekeraars, waardoor wisselen van zorgverzekeraar misschien beter is. Heb je al eens gekeken of een zorgverzekering van FBTO bijvoorbeeld bij je past? Je kunt de zorgverzekering in 2020 helemaal naar jouw zorgwensen samenstellen. Ben je momenteel bijvoorbeeld klant bij Zilveren Kruis of Interpolis, dan kan het zijn dat een zorgverzekering van FBTO in 2020 beter aansluit op je zorgwensen.

Een basisverzekering kiezen

Als je alle zorgverzekeraars naast elkaar zet, lijk je te kunnen kiezen uit vier basisverzekeringen: budget, natura, restitutie en een combinatiepolis. De polissen verschillen onder andere in hoeveel contracten er zijn met zorgverleners, en hoe geleverde zorg vergoed wordt. Daardoor zijn ook de premies anders. Hoe meer direct vergoed wordt en hoe meer contracten er zijn, hoe hoger de premie is. Niet iedere verzekeraar biedt alle vier de typen aan. Zo zijn er verzekeraars die enkel een online budgetverzekering aanbieden. Andere verzekeraars zoals FBTO bieden bij de zorgverzekering 2020 een basisverzekering (naturapolis) die je kunt uitbreiden met ‘vrije keuze zorgverlener’ (restitutiepolis). Je zorgbehoefte en -wensen bepalen welke (basis)verzekering het beste bij je past. 

Wel of niet kiezen voor een aanvullende verzekering

Heb je geen ernstige gezondheidsklachten en verwacht je ook in 2020 lage zorgkosten te hebben? Bedenk dan goed of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Wanneer je er weinig gebruik van maakt, kan het goedkoper zijn de kosten zelf te betalen in plaats van de betaling via de verzekeraar te laten verlopen. Bij mensen die geen ernstige tand- of mondproblemen hebben kan het bijvoorbeeld goedkoper zijn zelf twee maal per jaar het consult te betalen. Aan de andere kant zijn er ook relatief goedkope aanvullende verzekeringen die misschien juist wel weer goed bij je passen, zoals een pakket met daarin een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie

Collectieve verzekeringen niet altijd het beste

Het lijkt aantrekkelijk je te verzekeren via een collectieve zorgverzekering. Niet veel mensen beseffen zich dat ze met een collectief vaak oververzekerd zijn. Er worden namelijk meestal  algemene pakketten samengesteld waar voor iedereen iets in zit. Hierdoor maak je van veel van de vergoede zorg geen gebruik, terwijl je er wel voor betaalt Het is het beter om je persoonlijke zorgwensen te inventariseren en een aanvullend pakket af te sluiten dat hierbij past.

Eind 2019 stapte zeven procent van de verzekerden in ons land over naar een andere zorgverzekeraar. Dit was het op een na hoogste percentage overstappers sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Zal voor de zorgverzekering 2020 dit percentage overtroffen worden?

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *