Is lopen op blote voeten gezond?

Barefoot

Blog door Rob Salomonson

In het westen is het sociaal niet gebruikelijk om op je blote voeten over straat te gaan. Bovendien kan je in glas lopen. Daarnaast hebben we steunzolen omdat we doorgezakte voeten of lengteverschil in de benen hebben. Voor wandelingen in de bossen en in de bergen dragen we vaak een hoge stevige schoen zodat je voet minder snel omzwikt. Om maar niet te spreken van hardlopers, zoals ik zelf, die gaan naar de sportwinkel waar met ‘vakkennis’ gekeken wordt wat voor loopschoenen we nodig hebben. Sportschoenen met dikke zool en een nog dikkere hak voor een demping en ondersteuning van de voetboog. Het lijkt erop dat we voor alles en nog wat schoenen hebben ontwikkeld die prestaties helpen verbeteren en blessures moeten helpen voorkomen. Kortom ik was ervan overtuigd dat we niet zonder schoenen konden met hak en ondersteuning.

Totdat ik het boek: De geboren renner van Christopher McDougall, tegen kwam. Daar las ik over een indianenstam in Mexico, de Tarahumara, die wel 100 mijl konden rennen op blote voeten of een stukje rubber die losjes onder de voet bengelde en vast gehouden werd aan de voet met een touwtje.  Dat was nog eens iets anders dan mijn wandelingen op hoge stevige wandelschoenen of de marathon van mij op schoenen met veel loopcomfort en stevig vast geveterd. Toch had ik altijd wel een langdurige blessure na een marathon. Wat is het geheim dat zij wel kunnen wandelen en rennen over hele grote afstanden, zonder speciale schoenen en zonder blessures. De enige manier om erachter te komen was volgens mij om het zelf te proberen.

Ik besloot als zestigjarige om er drie jaar voor uit te trekken om alleen maar op blote voeten en met minimalistische schoenen te leven. In het begin ging ik veel te lang en te hard. Met als gevolg langdurige achillespees ontsteking, middenvoetsbeentje gebroken en weken in het gips. Pijn onder mijn voorvoeten op grintpaden. Al deze blessures hebben me best weleens doen twijfelen. Toch ben ik doorgegaan. Steeds wat veranderen in mijn houding en looptechniek. Na drie jaar bleek dat ik geen platvoeten meer had en dat ik na een marathon geen pijntjes meer had in mijn voorvoeten, achillespees en knieën. Zelfs mijn rug, die blijvend is beschadigd is door een ongeluk, deed minder pijn. Bijzonder dat je vaak met minder medische hulp en hulpmiddelen van langdurige ongemakken kan afkomen. Het blijkt dat het natuurlijk bewegen veel kan brengen voor de meesten van ons. Zelfs voor mensen met hielspoor, achillespees, kuit, knie heup, rug schouder problemen of een beenlengte verschil.

Omdat ik het aan niemand kon vragen heeft het bij mij jaren geduurd voordat ik het lopen op schoenen had afgeleerd. Nu zijn er mensen  in Nederland aan wie je wat kan vragen of waar je een paar lessen natuurlijk bewegen kan volgen. Met een beetje hulp verkort je het afleerproces met jaren.

Het natuurlijk wandelen en lopen geeft mij in het dagelijkse leven veel plezier, gezondheid en het kost me bovendien minder energie.

Wil je dit ook leren? Kom dan naar het barefootevenement.nl !

Rob Salomonson

barefoot
 
Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte Of en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Meer blootvoets?

Bevrijd je voeten
Hardlopen op Barefoot schoenen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *