Zo weet je of je een zuinige koelkast koopt

koelkast

Ben je toe aan een nieuwe koelkast, dan wil je natuurlijk wel een goed model kopen. De koelkast moet groot genoeg zijn, goed koelen en moet natuurlijk ook energiezuinig zijn. Maar hoe weet je eigenlijk of de koelkast die je koopt wel zuinig genoeg is?

Energielabel: de letters

De meeste mensen checken eerst het energielabel van een koelkast. Ze kijken daarbij meestal alleen naar de gebruikte letter. Die varieert van A+ naar A+++. Misschien denk je dat A+ heel zuinig is, want er staan ook andere letters op het label, tot zelfs label D. Dat is misleidend, want koelkasten met lagere energielabels dan A+ worden niet meer verkocht. Dat maakt A+ tot de minst zuinige koelkast die je kunt kopen. Ga je voor een zuinige koelkast, dan ga je voor A+++. 

Absoluut energieverbruik

Misschien denk je dat je klaar bent als je een A+++ model ziet. Maar ook dat is niet waar. Er staat namelijk nog meer op het label. Zo staat er ook het absoluut energieverbruik op in kWh/jaar. En als je die waarde vergelijkt, merk je dat er binnen de A+++ koelkasten nog best een verschil zit. De ene koelkast kan gemakkelijk 50-70 kWh meer gebruiken per jaar dan een andere, terwijl ze toch beiden een A+++ label hebben. Deze tip geldt ook voor andere duurzame keukenapparatuur: let altijd op zowel het energielabel als het netto verbruik per jaar!

Nieuwe energielabels

Er komen nieuwe energielabels, om de onduidelijkheid te verminderen. Daarbij worden de zuinigste koelkasten, die nu A+++ zijn, ingedeeld in klasse C. Daardoor is er weer ruimte om deze koelkasten te verbeteren en is er ruimte om ze een beter label te geven. Dit kan echter wel zorgen voor verwarring bij het kopen of verkopen van tweedehands koelkasten. Je moet dus altijd checken uit welk jaar het apparaat komt en welk label er toen gehanteerd werd. Verder is het altijd goed om het absolute gebruik per jaar te bepalen, want dat is uiteindelijk wel een vast gegeven.

Zuinig is niet altijd duurzaam

Wil je een zuinige koelkast om geld te besparen? Dan ben je waarschijnlijk snel tevreden met een zuinige A+++ koelkast. Maar geef je ook om het milieu, dan moet je verder kijken. Let bijvoorbeeld op het maakproces en zoek uit in welk land de koelkast wordt gemaakt. Verder kun je ook kijken bij de consumentenbond en bij verschillende milieu websites om uit te zoeken hoe het zit met het maken van koelkasten. Zuinige koelkasten zijn niet altijd de meest duurzame oplossing! Je oude koelkast kun je misschien tweedehands verkopen of weggeven aan een kringloopwinkel. Doet hij het niet meer, dan kun je hem op verschillende plaatsen inleveren zodat de onderdelen gerecycled kunnen worden.

Een zuinige koelkast kopen lijkt heel gemakkelijk met het energielabel. Toch moet je beter opletten. Als je alleen kijkt naar de letters op het label, heb je kans dat je toch niet het zuinigste model kiest. Het is dus goed om op meerdere zaken te letten bij het kopen van een nieuwe koelkast. Zo weet je zeker dat jij een van de zuinigste koelkasten koopt!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *