Better Places: Cuba, een swingende stap terug in de tijd

cuba-reizen-better-places

De kans om echt Cuba te ontdekken, in plaats van een toeristenversie!

Reizen door Cuba betekent teruggaan in de tijd. Door de kleurrijke, vervallen straten van Havana rijden glanzende Amerikaanse oldtimers. Op straat spelen oude mannen domino, onderwijl genietend van een dikke sigaar. Vanuit een open raam waaien salsaklanken en het leven speelt zich buiten af. Cuba is met geen enkel ander land te vergelijken.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

Cuba verandert snel. Wie Cuba wil zien zoals het onder leiding van Fidel Castro tientallen jaren was, moet snel gaan. Nu de Amerikaanse auto’s nog niet zijn vervangen door moderne Japanners. Nu Havana nog authentiek is. En nu je nog de kans krijgt om het echte Cuba te ontdekken, in plaats van een toeristenversie daarvan.

cuba-reizen-better-places

Slapen bij mensen thuis
Voor de Cubanen is het een goede zaak dat hun land aan het veranderen is. Steeds meer Cubanen maken gebruik van de kansen die ze krijgen op het gebied van ondernemerschap. Zo is het al een aantal jaren mogelijk om hun huis open te stellen voor reizigers en daar een ‘casa particular’ van te maken. Dit is een geweldig alternatief voor de staatshotels van Cuba. Je bent te gast bij een Cubaans gezin, maar je hebt wel je eigen kamer en badkamer. Qua privacy en comfort is een casa hetzelfde als een hotel, maar je maakt wel van dichtbij kennis met het dagelijkse leven in Cuba.

Home made gerechten
Een tweede voordeel van een casa particular is dat de gastvrouw vaak heerlijk kan koken. Het eten in Cuba heeft over het algemeen geen goede naam, maar in de casa ontdek je dat dat onterecht is. Ook een goede keuze is eten in een ‘paladar’. Dit zijn restaurants die gerund worden door Cubaanse families (en niet door de Cubaanse staat) en waar je de meest heerlijke home made gerechten kunt proeven.

Zelf rijden
Wil je zoveel mogelijk van Cuba zien, huur dan een auto om het eiland op je eigen tempo te ontdekken. Het is rustig op de Cubaanse wegen, ze zijn meestal in goede staat en de weg vinden is goed te doen. Van het drukke, sfeervolle Havana rijd je in een paar uur naar Vinales, een cowboydorpje in het karstgebergte van Cuba. Hier kun je uren wandelen of paardrijden tussen de tabaksvelden, leer je hoe sigaren worden gemaakt en ontdek je de mooiste grottenstelsels. ’s Avonds zit je op de veranda van je casa particular, wiegend in een schommelstoel en genietend van een warm briesje.

cuba-reizen-better-places

Muziek en salsa
Een derde highlight van Cuba is het UNESCO-stadje Trinidad. Smalle straatjes met kinderkopjes, kleurrijke koloniale huisjes en pleintjes waar kinderen fanatiek honkballen: Trinidad is net zo’n tijdreis als Havana. Niet alleen overdag is het stadje sfeervol, ook ’s avonds is het genieten van Cubaanse muziek, lekkere mojito’s en salsadansende locals, op de trappen van het Casa de la Musica.

Veelzijdige natuur
Ben je een natuurliefhebber, dan zit je op Cuba goed. De karstbergen rondom Vinales zijn spectaculair en het eco-natuurreservaat Las Terrazas en Baracao zijn ook prachtig. Baracoa ligt in het oostelijke puntje van Cuba en wordt omringd door stomende jungle en de ‘tafelberg’ El Yunque. Dit gebied is lang afgesloten geweest van de rest van het eiland en de cultuur is dan ook uniek. En natuurlijk is Cuba ook een Caribisch eiland. Dat betekent dat je je rondreis kunt afsluiten op een wit strand, omringd door wuivende palmbomen en de helderblauwe Caribische zee. Ook een aanrader voor snorkelaars en duikers, want de onderwaterwereld van Cuba is meer dan de moeite waard.

cuba-reizen-better-places

Zo reis je door Cuba
Wil je Cuba en de Cubanen leren kennen? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers en lokale reisprofessionals, zodat je in overleg met een lokale expert je ideale reis kunt samenstellen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal.

Lees ook:
> Better Places: Verantwoord reizen door schitterend Zuid-Afrika
> Better Places: Neem de authentieke koffieroute naar Machu Picchu

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *