Better Places: neem de authentieke koffieroute naar Machu Picchu

better-places-peru

Bijzondere beleving in Peru

Ga je naar Peru, dan wil je Machu Picchu zien. Deze prachtige Inca-stad kun je via verschillende routes bereiken. Wil je echt iets bijzonders beleven, kies dan voor de koffieroute. In deze tocht komt alles wat Peru te bieden heeft samen: spectaculaire landschappen, cultuur, heerlijk eten, avontuur, homestays bij gastvrije gezinnen en een kijkje in de keuken van duurzame koffie- en cacaoplantages.

Tekst: Karlijn Meulman // Foto’s: Karlijn Meulman en Hervé Hughes

Bewust reizen wordt steeds populairder. Reizigers zoeken bovendien naar authentieke ervaringen en ontmoetingen met locals, waarmee ze het land echt leren kennen. “Mijn passie is het contact met lokale gemeenschappen”, vertelt Guido, de lokale reisprofessional van reisplatform Better Places in Peru. “Je ziet op zoveel plekken dat de lokale bewoners niets terugzien van het toerisme. Ze worden vooral geconfronteerd met de negatieve gevolgen, zoals drukte en afval. Ik vind het belangrijk dat zij ook kunnen profiteren van de opbrengsten en dat zij dankzij het toerisme een beter leven kunnen opbouwen. Bovendien kunnen lokale mensen reizigers iets extra’s bieden. Het werkt twee kanten op.”

better-places-peru

Genieten en leren
Guido biedt verschillende reizen aan waarin het contact met lokale gemeenschappen centraal staat. Een voorbeeld is de koffieroute, die het beste combineert wat Peru te bieden heeft. De koffieroute is een meerdaagse trekking, die vertrekt vanuit Cuzco en eindigt aan de voet van Machu Picchu, in het dorp Aguas Calientes. Dit is een bijzonder alternatief voor de Incatrail of een rechtstreekse trein naar Aguas Calientes. Onderweg bezoek je biologische koffie- en cacaoplantages, je leert over de productieprocessen, slaapt bij gezinnen en ervaart het leven op het platteland. De dagelijkse wandeltochten over een prachtig Incapad zijn relatief kort, waardoor er alle ruimte is om te genieten van het verblijf bij de koffieboeren.

Geweldig eten
“Deze gezinnen zijn in één woord fantastisch”, vertelt Guido enthousiast. “Ze zijn enorm gastvrij en het zijn karaktervolle families die houden van hun koffieplantage. Ze zijn één met de natuur en je voelt echt hoe rijk hun leven daardoor is. Ze zijn trots op de ‘private jungle’ waarin ze leven en als reiziger pluk je daar de vruchten van. Want de gastvrouwen kunnen geweldig koken, veelal met producten van eigen land. Vers mandarijnsap, avocadosalade, forel die wordt bereid in speciale bladeren op het houtvuur…De Peruviaanse keuken staat wereldwijd hoog aangeschreven en bij deze gezinnen proef je waarom.”

better-places-peru

Stel zelf je route samen
Je slaapt in je eigen huisje, naast het huis van de familie. Sommige huisjes hebben een eigen badkamer met warm water. Zo verblijf je dicht bij het gezin, maar behoud je je privacy. De uitzichten vanuit de jungle zijn overweldigend en soms kijk je zelfs uit over besneeuwde bergen. “Boek je de koffieroute, dan leer je het land echt kennen”, weet Guido. “Je kunt de route bovendien zelf samenstellen: je kunt kiezen voor een dagtrip, twee of drie nachten, eventueel met een georganiseerd bezoek aan Macchu Picchu op de vierde dag. Zo kan elke reiziger zijn ideale koffieroute samenstellen.”

Zo reis je door Peru
Wil je ook de koffieroute lopen? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met een lokale reisprofessional. In overleg met Guido, de lokale expert in Peru, stel je je ideale reis samen. Voor meer informatie:
www.betterplaces.nl/latijns-amerika/peru-reizen/

Lees ook:
>  Better Places:  Sprankelend Nicaragua
>  Better Places:  Bhutan, het land van draken en tijgers…

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *