Better Places: Treinreizen in Sri Lanka

Een van de mooiste treinroutes ter wereld

De fluit kondigt aan dat de trein het station gaat verlaten. Vanaf nu is het alleen nog maar genieten, van het voorbijtrekkende landschap en van de bijzondere tussenstops die voor je liggen. Treinreizen door Sri Lanka is comfortabel en spectaculair mooi. Sampath, de lokale reisexpert van reisorganisatie Better Places in Sri Lanka, deelt graag zijn favoriete plekken.

Sampath, de lokale reisexpert van reisorganisatie Better Places in Sri Lanka, deelt graag zijn favoriete plekken.

Sri Lanka kent verschillende treinroutes, waarvan er een wordt gerekend tot de mooiste ter wereld. De route begint in de hoofdstad Colombo, om van daaruit verder te gaan richting het binnenland en af te buigen naar het zuiden. Onderweg vergaap je je aan de diverse landschappen en reis je tussen bergen door, over bruggen, langs watervallen en eindeloze theeplantages. Welke tussenstops mag je absoluut niet missen?

Better Places  Sri lanka trein

Kandy: Culturele hoofdstad
Vanuit de hoofdstad loopt de route recht naar het geografische hart van Sri Lanka. Onderweg stopt de trein diverse keren, maar een absolute aanrader is Kandy. Te midden van hoge bergen en aan een groot meer ligt hier het culturele centrum van Sri Lanka. Na Colombo is dit de grootste stad van Sri Lanka, die vooral bekend staat om de Tempel of the Tooth, waar een hoektand van Boeddha zou liggen. Een bezoek aan de tempel is altijd indrukwekkend, maar rond volle maan in juli of augustus is het helemaal speciaal. Dan vindt hier de Kandy Esala Perahera plaats, een van de grootste festivals van Azië. De hele stad verandert dan in een groot feest ter ere van de tand van Boeddha.

Nanuoya: Theeplantages en Little England
Vanaf Kandy gaat de route zuidwaarts, dieper The Hill Country in. Omgeven door bergen en theeplantages rijd je hier de mooiste regio van het land binnen. In het hart van de theeregio ligt het plaatsje Nuwara Eliya, dat via het treinstation Nanuoya te bereiken is. Deze plek draagt de bijnaam ‘Little England’ en dat is niet voor niets. Eind 18e eeuw vielen de Britten het land binnen, joegen de Nederlanders weg en maakten van Sri Lanka een Britse kolonie onder de naam Ceylon. In Nuwara Eliya creëerden zij een ‘home away from home’ en de Britse invloed is hier ook tegenwoordig nog overal terug te vinden. Zo dragen de straten Britse namen, is er een golfbaan, paardenracebaan en een echte Country Club. Een bijzondere gewaarwording om hier rond te lopen! De stad is daarnaast een ideale uitvalsbasis om de theeplantages te bewonderen en een van de vele theefabrieken te bezoeken.

Better Places  Better Places

Outdoor Ella
Vanaf het station van Nanuoya is het slechts een kort stukje naar het nabijgelegen Ella. Maar met de trein doe je er drie uur over. Geen straf, want dit is het mooiste gedeelte van de treinreis. Onderweg passeer je bruggen en watervallen en krijg je via kleine doorkijkjes steeds meer te zien van het landschap dat je omsluit. Ella is de laatste tussenstop op de route die je niet mag missen. Van hieruit zijn er prachtige trekkingen te doen, variërend van een paar uur tot meerdere dagen. Wie niet al te veel tijd heeft en wel veel wil zien doet er goed aan om een scooter te huren. De wegen zijn slingerend maar goed begaanbaar en onderweg kom je op prachtige uitzichtpunten.

Better Places  Better Places

Op reis door Sri Lanka
Wil je een rondreis maken door Sri Lanka maar twijfel je nog hoe je het aan zal pakken? Neem een kijkje op de website van Better Places. Bij deze reisorganisatie stel je samen met de lokale reisexpert Sampath je reis samen. Zo heb je gegarandeerd een unieke reis die helemaal bij jouw wensen past.

Tekst : Naline Roodbeen

Lees meer van Better Places:
> Better Places: Ecuador: van besneeuwde vulkanen tot leren van locals
> Better Places: Cuba, een swingende stap terug in de tijd

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *