Better Places: Ecuador: van besneeuwde vulkanen tot leren van locals

better,places

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

Ben je op zoek naar een reis met indrukwekkende natuur en boeiende cultuur? Wil je avontuurlijke activiteiten ondernemen en kennismaken met locals? Dan is Ecuador de perfecte keuze. Er zijn weinig bestemmingen die zoveel variatie bieden als dit Zuid-Amerikaanse land. Wil je je reis extra bijzonder maken, sluit dan af met een bezoek aan de unieke Galapagos Eilanden.

Ecuador is voor Zuid-Amerikaanse begrippen klein, maar de contrasten zijn groot. Het land ligt op de evenaar en de landschappen zijn ongelofelijk divers. Aan de westkant ligt de kust met vele eilanden en -1000 kilometer verderop- de Galapagos Eilanden. In het midden van het land liggen de bergen en vulkanen van de Andes, in het oosten vind je de broeierige Amazone. Koloniale steden als Quito en Cuenca bieden kleurrijke en historische architectuur, terwijl je in de Andes kennismaakt met de inwoners van kleine Indianendorpen. De Indiaanse cultuur is hier nog springlevend en dat is goed te zien op de vele bruisende inheemse markten, waarvan het kleurrijke Otavalo de bekendste is. Je kunt hier ook werkplaatsen bezoeken, die je een kijkje geven in het dagelijkse leven van de locals.

folklore

Actief zijn en ontspannen
Je reis naar Ecuador kun je zo actief maken als je wilt. Ga wandelen in de indrukwekkende Andes en breng een bezoek aan het turquoise kratermeer Quilotoa, of boek een canyoningavontuur bij Baños, gelegen aan de voet van een vulkaan. In de omgeving van dit stadje kun je ook mooie paardrijdtochten en wandelingen maken. Baños is bovendien bekend om haar warmwaterbronnen, waarin je heerlijk kunt ontspannen na een actieve dag.

better places better places

Diep in de jungle
De Amazone laat weer een heel andere kant van Ecuador zien. Reis bijvoorbeeld naar Cuyabeno of Coca en vaar met een kano de jungle in. Je overnacht in een bijzondere ecolodge, die gebouwd is met respect voor de natuur en alleen per boot te bereiken is. In de jungle kun je kiezen tussen een groot aantal activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld papegaaien spotten, op zoek gaan naar de kleinste aap ter wereld (de Titi-aap) en jungletrekkingen maken. Ook het bezoeken van de lokale Kichwa-stam is mogelijk. Van hen leer je over hun unieke gebruiken en de rol die het regenwoud speelt in hun leven.

Leren van locals
Ook in andere delen van Ecuador is kennismaken met locals gemakkelijk. In het dorpje Puerto Quito kun je bijvoorbeeld een paar dagen doorbrengen bij een lokale familie. Tijdens je verblijf op de tropische boerderij leer je het leven van de boeren van dichtbij kennen. Je leert hoe de familie chocolade maakt van cacao en je helpt bij de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Dat leuk én leerzaam. Je leert bijvoorbeeld hoe je bomen plant en vruchten oogst. Wil je nog meer contact leggen met de locals? Reis dan naar het afgelegen bergdorpje Guamote en maak kennis met de traditionele manier van leven daar. De inwoners wonen veelal nog in hutjes van klei en ze produceren zelf kleding van lamawol. Je slaapt hier in een gezellig guesthouse met een bijzondere missie: de opbrengsten gaan naar de stichting Inti Sisa, die educatieve hulp biedt aan de inwoners van Guamote.

De unieke Galapagos-eilanden
Ecuador zelf is prachtig, maar ook de Galapagos-eilanden zijn een grote aanrader. Kies voor een cruise of ga eilandhoppen tussen een aantal unieke eilanden. Hier ontmoet je vogels met blauwe voeten, gigantische landschildpadden en families zeeleguanen en speel je met jonge zeehonden. Je kunt er prachtig snorkelen en de landschappen variëren van ruige vulkanen tot groene hooglanden. Het mooiste en verbazingwekkendste is het feit dat de dieren totaal niet bang voor je zijn, omdat ze op de Galapagos Eilanden geen vijanden kennen. Zelfs de vogels blijven rustig naast je zitten, terwijl je vol verbazing uitkijkt over weer een prachtig eiland.

better places

better places

Zo reis je in Ecuador
Wil je Ecuador op een duurzame manier ontdekken? Bekijk dan het aanbod van reisorganisatie en social enterprise Better Places. Dit platform verbindt reizigers en lokale reisprofessionals, zodat je in overleg met een lokale expert je ideale reis kunt boeken. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal.

www.betterplaces.nl

Lees ook de andere reis-blogs van Better Places:
>  Kleurrijk Zuid-Afrika
>  Cuba, een swingende stap terug in de tijd
>  6 redenen waarom Jordanië op je bucketlist hoort

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *