Boeddhisme Weekend

boeda volkenkunde

19 & 20 maart 2016 - Museum Volkenkunde te Leiden

Aansluitend bij de tentoonstelling DE BOEDDHA-Van levensverhaal tot inspiratiebron staat in Museum Volkenkunde te Leiden het weekend van 19 & 20 maart geheel in het teken van het boeddhisme. Twee dagen vol lezingen, rondleidingen, workshops en muziek.

Bekende sprekers leggen onder andere uit wat de relatie tussen mindfulness en boeddhisme is en waarom échte boeddhisten nauwelijks mediteren. Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten, waaronder een kinderrondleiding door de tentoonstelling en een workshop Ouder-kind yoga. Kom, ontdek en beleef de verbindende kracht van deze wereldgodsdienst.

Workshops
Mediteren is hot, anno 2016. Maar hoe doe je het nou eigenlijk goed? Mindfulness-trainer George Langenberg helpt bezoekers tijdens de Meditatie-workshop op weg. Voor wie zelfs niet de rust kan vinden om überhaupt aan mediteren toe te komen, is de workshop Mindfulness van Ellen van Iersel een mooie uitdaging. Behoefte om even ‘uit het hoofd en in het lijf’ te komen? Dan biedt de workshop Kung Fu uitkomst. Onder leiding van Tai Sifu Mark Horton maken deelnemers kennis met Choy Li Fut Kung Fu, de traditionele gevechtskunst van de boeddhistische monniken uit de Shaolin Tempel.

Lezingen
Mag je een Boeddhabeeld nu wel of niet zelf kopen? En zijn boeddhisten echt zo vredelievend? Tijdens de interactieve lezing Misverstanden in het boeddhisme geeft boeddhistisch leraar Varamitra antwoord op deze en andere aannames rondom de populaire wereldgodsdienst. Onderzoeksjournalist en ‘boeddhist tegen wil en dank’ Rob Hogendoorn, legt in zijn lezing uit dat het idee dat boeddhisme en meditatie synoniem zijn in ieder geval níet klopt. De meerderheid van alle boeddhisten wereldwijd blijkt helemaal nooit te mediteren!

boeddha

Kinderactiviteiten 
Tijdens het Boeddhisme Weekend is er ook voor kinderen een heleboel te doen. Van de rondleiding Boeddha Binnenstebuiten en gezellig meeschilderen aan een boeddhistische vlag, tot een voorleeskwartiertje uit Boeddha’s Beestenboek en een workshop Ouder-kind Yoga. Zin in muziek? Dan kunnen jong en oud wegdromen bij het melodische geluid van de Oosterse hangdrums. Of tijdens een lekkere lunch in het Museumrestaurant genieten van de relaxte sound van DJ Kareem Raïhani die, speciaal voor deze gelegenheid ingevlogen vanuit Ibiza, op zondag de hele dag draait.

Volledig programma 
Het Boeddhisme Weekend vindt plaats op zaterdag 19 en zondag 20 maart, van 10.00-17.00 uur. Naast museumentree betalen bezoekers geen extra toeslag. Bovengenoemde activiteiten zijn slechts een greep uit het overvolle programma dat te vinden is op de museumsite. De tentoonstelling DE BOEDDHA is t/m 14 augustus in Museum Volkenkunde te zien. Medio september 2016 is de tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam te bezoeken.

museum volkenkunde

 

Meer doen:
> Onthulling Dobberend Bos op Nationale Boomfeestdag

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *