Eindelijk! 100% compensatie voor betrokkenen Rana Plaza! #fair

rana plaza

Schone Kleren Campagne: "enorm blij"

Schone Kleren Campagne is zeer verheugd te kunnen melden dat het  bedrag van 30 miljoen dollar is bereikt. Met dit bedrag worden alle slachtoffers en nabestaanden van de Rana Plaza ramp gecompenseerd voor verlies aan inkomsten en medische zorg.

Een internationale campagne van Clean Clothes Campaign en partners zorgde ervoor dat bedrijven en andere partijen bijdroegen aan het fonds dat was opgezet om de slachtoffers te compenseren. Tot voor kort was er nog een tekort van 2,4 miljoen dollar. Door een grote donatie is nu eindelijk het doel bereikt. Een deel van de schadevergoeding hadden slachtoffers en nabestaanden al eerder ontvangen, waardoor zij een deel van hun medische kosten en verlies aan inkomsten konden dekken. Nu kunnen zij snel het resterende bedrag verwachten.

Niki Janssen van Schone Kleren Campagne: “Wij zijn enorm blij met dit goede nieuws. Eindelijk krijgen nabestaanden en slachtoffers dat waar zij recht op hebben. Deze overwinning was niet mogelijk geweest zonder alle supporters wereldwijd die op allerlei manieren hun afschuw lieten horen. Schone Kleren Campagne zal zich blijven inzetten voor het recht op schadevergoeding voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de kledingindustrie. We zullen onderzoeken hoe schadevergoeding bereikbaarder voor hen wordt, ook als er geen druk is van publieke verontwaardiging.

rana plaza

Visual: Schone Kleren Campagne Foto bovenaan: Clean Clothes Campagne (Asha Khat overleefde de Rana Plaza ramp)

 

Rana Plaza Fonds
In januari 2014 werd het Rana Plaza Donors Trust Fund opgezet om bijdragen van bedrijven en andere partijen op te halen voor de families van overledenen en slachtoffers van de ramp. Het berekenen en uitdelen van het benodigde geld gebeurt volgens de richtlijnen van de Rana Plaza Arrangement en wordt gecoördineerd door een comité bestaande uit internationale kledingmerken, nationale en internationale vakbonden en NGOs, de Bengaalse overheid en Bengaalse kledingbranche. In november 2014 werd het duidelijk dat er in totaal 30 miljoen dollar nodig zou zijn om de meer dan 5000 claims uit te betalen. De International Labour Organisation beheert het Fonds.

Over Schone Kleren Campagne
Schone Kleren Campagne zet zich al vijfentwintig jaar in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. SKC is actief in zeventien Europese landen en is onderdeel van een internationaal netwerk waarbinnen tweehonderdvijftig organisaties samenwerken: www.schonekleren.nl

Lees ook
>  De donkere kant van je zomerjurkje
>  Strawberry Earth Academy: duurzame toekomst fashion

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *