IKEA: 7,7 miljoen voor vluchtelingen

ikea-unhcr

Beter Licht, Beter Leven-campagne brengt in NL bijna 400.000 euro op

• IKEA doneert voor elke verkochte led-lamp 1 euro aan UNHCR
• Betere levensomstandigheden in vluchtelingenkampen dankzij duurzame verlichting
• Opbrengst Nederland: 385.138 euro

De jaarlijkse ‘Beter licht, beter leven’ campagne van IKEA heeft wereldwijd 7,7 miljoen euro opgebracht voor betere levensomstandigheden in vluchtelingenkampen. Van 3 februari tot 29 maart 2014 hebben alle IKEA winkels wereldwijd voor elke verkochte LEDARE led-lamp 1 euro gedoneerd aan de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Met de opbrengst kan UNHCR 350.000 kinderen en hun families in vluchtelingenkampen in Ethiopië, Tsjaad, Bangladesh en Jordanië voorzien van duurzame verlichting en energie door middel van lantaarns- en straatverlichting op zonne-energie en zuinige fornuizen. Daarnaast wordt de opbrengst besteed aan beter lager onderwijs.

Veiligere plek voor kinderen en hun families
Op dit moment zijn er wereldwijd bijna 10,5 miljoen vluchtelingen, waarvan de helft kind is. In de vluchtelingenkampen waar deze mensen leven, is er door gebrek aan stroom na zonsondergang vaak geen of weinig licht. Dit zorgt voor onveilige situaties. Alledaagse activiteiten, zoals naar het toilet gaan, water halen of terugkeren naar je tent, kunnen vooral voor vrouwen en meisjes gevaarlijk zijn. Dankzij de campagne, worden de vluchtelingenkampen een veiligere plek om te leven voor kinderen en hun families. Een straatlantaarn op zonne-energie kan bijvoorbeeld al licht bieden aan 300 vluchtelingen, waardoor het een stuk veiliger wordt om ’s avonds buiten rond te lopen. En dankzij een lantaarn op zonne-energie kunnen kinderen na zonsondergang binnen hun huiswerk maken.

ikea-unhcr

“Het gebrek aan licht en energie heeft een grote impact op de veiligheid en het onderwijs van miljoenen vluchtelingen wereldwijd, vooral vrouwen en kinderen. We willen klanten en medewerkers van IKEA ontzettend bedanken voor hun bijdrage aan deze campagne waardoor we de meest kwetsbare mensen op deze aarde van licht en energie kunnen voorzien”, aldus António Guterres, Hoge Commissaris van UNHCR.

De IKEA Foundation werkt sinds 2012 samen met UNHCR om families en kinderen in vluchtelingenkampen te voorzien van onderdak, zorg en onderwijs.

IKEA

Over IKEA
IKEA is in 1943 door Ingvar Kamprad als eenmanszaak in Zweden opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een wereldonderneming. Op dit moment zijn er 303 IKEA woonwarenhuizen in 26 landen. IKEA biedt functionele en mooi ontworpen meubels en woonaccessoires tegen lage prijzen, zodat de meeste mensen ze kunnen betalen. IKEA maakt in de dagelijkse bedrijfsvoering gebruik van milieuvriendelijke mogelijkheden en ondersteunt op structurele basis initiatieven die goed zijn voor bijvoorbeeld kinderen en het milieu. In Nederland heeft IKEA 12 vestigingen: in Amersfoort, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo en Utrecht. Daarnaast zijn er meer dan 7.000 producten verkrijgbaar via de webwinkel op IKEA.nl.

Over IKEA Foundation
De IKEA Foundation zet zich in om de kansen van de armste kinderen in de wereld verbeteren door projecten te steunen die wezenlijke verandering kunnen creëren. De Foundation werkt samen met sterke strategische partners en heeft een innovatieve aanpak om op grote schaal resultaten te realiseren. De IKEA Foundation richt zich op vier fundamentele aspecten in het leven van een kind: een thuis, een gezonde start, goed onderwijs en een duurzaam gezinsinkomen. Gefinancierde projecten komen naar schatting 100 miljoen kinderen ten goede. Voor meer informatie: www.ikeafoundation.org

Over UNHCR
UNHCR, ook bekend als de VN Vluchtelingenorganisatie, is op 14 december 1950 opgericht door de algemene Vergadering van de Verenigde Naties. UNHCR waarborgt de rechten en het welzijn van vluchtelingen. In meer dan 60 jaar heeft de organisatie miljoenen mensen geholpen om hun leven opnieuw te beginnen. Het heeft ook een mandaat om ontheemden en staatlozen te helpen. UNHCR staat aan de frontlinie van ‘s werelds grootste humanitaire crises, waaronder in Syrië, Mali, Afghanistan, Zuid-Sudan, de Democratische Republiek Congo en talloze andere rampen. Voor meer informatie: www.unhcr.org 

Lees ook:
> IKEA helpt UNHCR helpen

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *