‘Snelle Vegetariër’ Jacinta Bokma’s crazy tasty BBQ

jacinta bokma

Jacinta Bokma is foodinspirator en founder van traineeship Vegacademy en Veggie Bite Award voor Meest Innovatieve Gezonde Supermarktproduct. Jacinta’s twee kookboeken Puur Plantaardig en De Snelle Vegetariër zijn beide winnaar Gourmand World Cookbook Awards en De Dunne Vegan, de midprice editie van Puur Plantaardig ligt in de winkel.

We spraken met Jacinta over flow food en naast dit artikel met win-actie, leverde het ook nog ‘s een aantal heerlijke recepten op. Enjoy & Do Good!

Teriyaki pakketjes
Vegan! Voor 6 personen
Bereidingstijd: 5-10 minuten + 7-10 minuten op de bbq of 15-20 minuten in de oven

jacinta bokma

300 gr peultjes
1 venkel
2 lente-uitjes
stukje gember
6 eetl. donkere sesamolie
6 eetl. sherry
6 eetl. teriyakisaus
boter (niet als je vegan bent)
(4-seizoenen)peper uit de molen
1 bakje Proviand Chicken Style vlees van groente of sojavlees van Beeter

Zorg voor een sissend hete bbq of verwarm de oven voor op 200 ºC.
Neem per persoon een vierkant stuk aluminiumfolie, leg de glimmende kant op je werkblad. Snijd de groente als op de foto  of in kleine blokjes (peultjes laat je heel) als je geen lange gaartijd hebt. Snijd de lente-ui in ringetjes en rasp de gember.
Meng alle ingrediënten (behalve de boter) in een kom, leg in het midden van elk stukje folie een handje groente met vleesvervanger. Leg eventueel nog een klontje boter erbovenop en vouw de pakketjes dicht. Bak in de voorverwarmde oven gaar en geurig in 15 minuten.

Jacinta’s 3-minuten burger, met wonderaïoli
Een vegan verrukkelijk feestje op je bord, deze dubbele megaburger met plantaardige knoflookmayo en knapperige kiemen.
Vegan! Voor 1 supersnelle burger
Bereidingstijd: 3 minuten

jacinta bokma

2 Vleesvrije burgers (Jacinta’s favoriet: de MC2 van De Vegetarische Slager)
Plukje kiemen naar keuze (bv. broccolikiemen)
Volkoren busbrood (rond brood)
Ketchup

Voor de wonderaïoli:
100 ml sojamelk (let er goed op dat ‘ie echt ongezoet is!)
1 theel. (kruiden)zout
1 theel. mosterd
1 eetl. witte balsamico- of appelazijn of een kneepje citroensap
125 ml milde olijfolie
125 ml zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
Gemengde Italiaanse kruiden (optioneel, of kies voor 1 soort kruid, bijvoorbeeld basilicum, of oregano)

Bak de burgers een minuutje in de pan.
Doe alle ingrediënten voor de wonderaïoli in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer in 5 tot 10 seconden tot een romige, stevige massa. Proef en maak eventueel nog wat meer op smaak met wat extra zout, knoflook en/of kruiden.
Beleg een rondje brood om en om met wat ketchup, een burger, een dot wonderaïoli en wat kiemen en herhaal dit tot een mooi torentje.

Tip: Je houdt best veel over van de aïoli. Behalve als dip maak je van overgebleven aïoli een heerlijke aardappelsalade. Makkelijk met een restje gekookte aardappels van de vorige dag. Ringetjes bosui, handje verse, gehakte Italiaanse kruiden en wat kleingesneden augurkjes plus zure uitjes erbij en klaar is kees.

Jacinta’s crazy sexy salade, met chocoladedressing
Je zou het niet zeggen maar pure chocolade en romige geitenkaas zijn een absolute topmatch. Probeer maar!
Vegetarisch! Voor 4 personen
Bereidingstijd: 5 minuten

jacinta bokma

Fotografie: Huib van Wersch, fotootjes.nl, styling: Birgitta Gadellaa

Voor de dressing:
3 eetl. olijfolie
1 eetl. balsamicoazijn
1 theel. mosterd
50 gr. pure chocolade (cacaogehalte minstens 70%)
50 gr. hazelnoten

Voor de salade:
200 gr gemengde groene salade (kies voor een mix van frisgroene ‘baby’blaadjes spinazie en andere sla)
100 gr romige geitenkaas

Smelt in een steelpannetje op zacht vuur alle ingrediënten voor de dressing.
Verdeel de gemengde slablaadjes over de borden. Verkruimel de geitenkaas erboven en lepel op elk bordje wat warme -of koude- dressing.

 

Jacinta Bokma en Anita Witzier doen de VeggieChallenge
Jacinta kookt regelmatig voor BN-ers. Met wie moet zij volgens jou eens een vorkje prikken voor een blijer lijf en een betere wereld? Mail je antwoord naar desnellevegetarier@debeterewereld.nl en win Jacinta’s bestseller De Snelle Vegetariër, onderscheiden met de Gourmand World Cookbook Award (ter waarde van € 19,95, Karakter Uitgevers, ISBN 9789045200507)

www.facebook.com/deVegetarier en volg Jacinta Bokma ook op Instagram, voor zinnenprikkelende foto’s!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.