Zaanstad verplicht zichzelf tot energiezuinige investeringen

zaandam

Gemeente onderzoekt mogelijkheden voor zonnepanelen op gemeentedaken

Het college van B&W van Zaanstad heeft op 1 september een belangrijke stap gezet naar een verdere verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering. Vanaf nu is het verplicht om duurzame gemeentelijke investeringen te doen als deze zichzelf terugverdienen binnen maximaal vijftien jaar.

Een eerste voorbeeld hiervan is het aanleggen van 2.700 zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed. De gemeente Zaanstad verkent op dit moment de mogelijkheden hiervoor.

Zaanstad heeft zich een belangrijk doel gesteld op het gebied van duurzaamheid. In de praktijk komt het echter nog vaak voor dat energiezuinige én voordelige investeringen niet van de grond komen, als gevolg van bestaande investeringsregels en verrekenafspraken. Denk hierbij aan eigen opgelegde investeringsplafonds of financiële voordelen die een andere partij toekomen dan degene die investeert. In het geval van het aanbrengen van een energiezuinige ketel bij een zwembad, waar het beheer bij het zwembad zelf is ondergebracht, zou de gemeente wel een extra investering doen, maar plukt het zwembad de vruchten van de lagere energiekosten. Dat compliceert de besluitvorming over dergelijke investeringen.
Zaanstad lost dit dilemma met dit besluit op en wil hiermee een versnelde verduurzaming van de eigen organisatie realiseren. Zij wil hiervoor investeringen verplichten die zich binnen maximaal vijftien jaar terugverdienen. De raad moet dit collegevoorstel nog goedkeuren.

zaandam

Zaanstad: klimaatneutraal in 2020
Zaanstad is zover bekend één van de weinige gemeenten die een dergelijke stap zet en in de praktijk gaat uitvoeren. Wethouder ‘Duurzaamheid’ Dick Emmer: “De gemeente Zaanstad heeft de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Deze doelstelling wordt alleen gehaald als de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft en investeert in duurzaamheidsmaatregelen. Onze ervaringen zijn ongetwijfeld ook interessant voor andere organisaties en bedrijven.”

Zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed
Een eerste project waar Zaanstad deze nieuwe werkwijze gaat toepassen, is het plaatsen van zonnepanelen op de daken van alle gemeentelijke gebouwen. De gemeente onderzoekt de komende maanden waar het  haalbaar is om zonnepanelen aan te brengen, zonder dat dit leidt tot hogere kosten. In totaal gaat het om maximaal 2.700 panelen voor een investering van ongeveer € 1 miljoen. De uitkomsten van het onderzoek zijn naar verwachting eind dit jaar bekend en bij een op termijn positief resultaat, kan in 2016 tot plaatsing worden overgegaan.
Dick Emmer: “Wij ondersteunen regelmatig collectieve acties die bewoners stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Deze acties zijn altijd een groot succes in Zaanstad. Ook bedrijven konden vorig jaar subsidie krijgen voor de aanleg van zonnepanelen. Ik hoop op een positieve uitkomst van het onderzoek, zodat we spoedig tot plaatsing kunnen overgaan.”

www.zaanstad.nl

Ontwerp stadhuis: SoetersVanEldonk Architecten
Beelden: Daria Scagliola/Stijn Brakkee

zaandam

Ook mooi:
>  De groene bouwer van NL
>  Circulair design voor high-end hoofdtelefoon

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *