Bewuste lifestyle, steeds natuurlijker

Volop keuze!

Slechte verkrijgbaarheid is tegenwoordig echt geen reden meer om niet aan een bio-lifestyle te werken, zéker niet voor wat betreft voeding. Een blik op onze website is eigenlijk al genoeg om te zien dat er volop aanbod is in fashion, cosmetica, huishoudelijke artikelen, etcetera die prima passen bij een meer verantwoorde lifestyle.

Door Nanny Schutte & Erwin Polderman

Ook ontstaan er meer en meer initiatieven en worden er activiteiten georganiseerd die verschillende zaken combineren en uitdagen tot een meer geïntegreerde, bewuste levensstijl, die natuurlijk ook je gezondheid bevordert. Het succesvolle, in juni gehouden ‘EkoTown’ dat als eerste festival de ‘biologische lifestyle’ vierde, is daar een mooi voorbeeld van. Een greep uit het steeds groter wordende aanbod.

De bewuste consument weet het al lang: de natuur levert ons alles wat we nodig hebben. En daarom kunnen we er maar beter zuinig op zijn! Verantwoord consumeren betekent beheren in plaats van beheersen en zorg in plaats van uitbuiting. Dit principe vind je dus altijd terug in de productiewijze van goederen die passen in de zogenaamde bio-lifestyle; in de biologische agrarische sector bijvoorbeeld staat de samenhang tussen plant, dier, mens en omgeving (milieu) centraal, wat leidt tot een bepaalde productiviteit. Er wordt dus géén gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, waardoor de productie op de lange termijn gegarandeerd blijft. Dàt is duurzaam!

melk

Biologische of biodynamische zuivel, of bijvoorbeeld amandelmelk of soya.

Blije koeien, blije melk, blije mensen
Een bijzonder voorbeeld van hoe een biologisch-dynamisch boerenbedrijf zich kan ontwikkelen tot een soort bio-samenleving, is de Zonnehoeve in Zeewolde. 30 jaar geleden gestart als boerderij met koeien en tarwe, tegenwoordig ook zorgboerderij met paarden, een tuinderij, een bakkerij en een internetwinkel voor de afzet van producten uit/naar Flevoland en ook naar de omliggende gemeenten. Tevens zijn er tal van mogelijkheden voor educatie en voorlichting. Recentelijk heeft de Zonnehoeve een geslaagde crowdfunding actie gehouden voor een eigen zuivelfabriek, waar melk, karnemelk, yoghurt, kwark, boter en hangop geproduceerd zullen worden onder de naam Zonne Zuivel. Zo is de Zonnehoeve uitgegroeid tot een coöperatie waarin ook buitenstaanders kunnen participeren – een fantastisch bewijs dat duurzaamheid kàn in onze samenleving! www.zonnehoeve.net

Supermarkten & boerenmarkten
Om je te kunnen voeden en te verzorgen kan je natuurlijk terecht in natuurvoedingswinkels als EkoPlaza, Natuurwinkel en allerlei zelfstandige retailers. Maar ook in de schappen van reguliere supermarkten is steeds meer te vinden, denk bijvoorbeeld aan merken Bio+, Zuiver Zuivel en Vivera.
En die o zo h’eerlijke boeren- en pure markten met hun kleinschalige productenten, als ook retailconcepten als Marqt en Landmarkt.., het past allemaal perfect binnen een bewuste lifestyle! Enjoy & Do Good, ons motto, komt hier volledig tot zijn recht.

Knipsel

Ook geschikt voor veganisten: de bio-wijn van De Betere Wijn!

Feel good wijnen
Als we dan toch bezig zijn het leven bewust te vieren, dan mag een verantwoorde wijn uiteraard niet ontbreken. Een beetje slijterij of supermarkt biedt tegenwoordig ook biologische en/of fair trade wijn, maar dit is nou zo’n product waarvoor mensen ook bereid zijn er letterlijk voor om te fietsen. De Betere Wereld promoot natuurlijk onze eigen De Betere Wijn, afkomstig van een biologisch en traditioneel werkende familie op de Spaanse hoogvlakte in La Mancha. Beter, niet alleen omdat die biologische druiven heerlijk smaken, maar vooral ook omdat er van iedere fles wijn 15 cent gedoneerd wordt aan stichting Beeing, een organisatie die zich actief inzet voor de bijenpopulatie. http://debeterewijn.nl

Biologisch katoen
Landbouw levert behalve voedsel natuurlijk ook andere gewassen, zoals katoen. De normale katoenteelt is goed voor maar liefst 25% van de totale hoeveelheid pesticiden wereldwijd, dus biologisch katoen draagt serieus bij aan verbetering van milieu èn werkomstandigheden. Daar komt bij dat bio-katoenen kleding en bedlinnen voor je huid zeer plezierig is: geen gifrestanten en het voelt zo heerlijk zacht! Bio-katoen is in steeds meer kledingzaken en vooral via webshops verkrijgbaar – onze rubriek Fair Fashion op onze website helpt je op weg. Blader ook ‘s door onze 148 pagina’s tellende fair fashion-special die we in januari jl. hadden samengesteld: www.issuu.com/debeterewereld.

bedaffair-yumeko

Foto: Yumeko

Wil je, en je kinderen, ook nog gifvrij slapen dan verdient ook je bed bio-katoenen bedlinnen. Denk dan aan Yumeko, Bedaffair en HetEcobed. Voor echt gezonde avonturen in de slaapkamer hebben de laatste twee genoemde ook natuurlatex-matrassen.

UPDATE: Bedaffair geeft 15% korting op de Yumeko-artikelen (dekbedovertrekken, hoeslakens, kussenslopen) in haar voorraad!
Da’s een heel mooi aanbod voor bio-katoenen bedlinnen. 

Laat je voorlichten en inspireren
Verspreid door het land zijn er heel praktijkgerichte initiatieven die een bewuste lifestyle stimuleren. “t Natuurlijk Huus” in Raalte (Ov.) is daar een prachtvoorbeeld van: vanuit dit huis, gebouwd met natuurlijke materialen, laten bewoners zien hoe wonen en leven in goede relatie met de natuur eruit kan zien. Je kunt er inspiratie opdoen voor duurzaam (ver)bouwen, er worden cursussen en lezingen georganiseerd over wonen, tuinieren en eten, en zo meer.
Ook op Twitter en Facebook is veel te vinden over zowat elk aspect van een verantwoorde lifestyle; van tuinieren op het balkon en recepten voor gezonde smoothies, tot en met fair fashion, duurzamer wonen en ecologisch verantwoord kamperen.
En natuurlijk is er op ons platform De Betere Wereld (blad, tv, online) heel de wereld te vinden.

Enjoy and do good!

Lees ook:
>  Natuurlijke verf van Aquamarijn, via een veld van vlas

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.