Westpoort Amsterdam decor vlasveld Aquamaryn Natuurverf

Bij Aquamaryn in IJmuiden werkt men hard aan het maken van verse natuurverf

Ze nemen het dit keer wel heel letterlijk en hebben (inmiddels voor het derde jaar op rij) een aantal velden vlas gezaaid in de hen omringende polders. Vorig jaar groeide het vlas onder de rook van Schiphol, dit jaar bloeit het nog dichter bij huis, namelijk in de Westpoort Amsterdam, rondom de energiecentrale aldaar.

Voor het telen van vlas werkt verffabriek Ursa Paint samen met Paul Bos, boer uit de Haarlemmermeerpolder, die braakliggende terreinen zoekt in zijn beheer, die geschikt zijn voor de vlasplant. Vlas is een Oudhollands gewas, wat tegenwoordig nog maar weinig geteeld wordt in Nederland. Wanneer het blauw paarse bloemetje is uitgebloeid, vormt de plant een zaaddoosje. De vlasplant heeft baat bij een droge zomer, want na de bloei moet de plant uitdrogen op het veld, waarna ook de zaadbolletjes drogen, en uiteindelijk het lijnzaad rechtstreeks van het veld geoogst kan worden. Uit het lijnzaad wordt voor Aquamaryn lijnolie geperst, wat een belangrijke grondstof is voor deze natuurverf. En dat is precies wat verffabriek Ursa Paint voor ogen heeft. Minder vervoer, minder uitstoot en een regionale verankering van grondstoffen waar ze in geloven.

natuurverf-aquamaryn

Steeds meer bedrijven en gemeentes kiezen voor duurzame verf. Zo wordt op dit moment het gemeentehuis van Velsen in een nieuwe jasje gestoken met Aquamaryn natuurverf, en krijgt ook het VU medisch centrum binnenkort weer een vers laagje verf.

Dit najaar verwacht Aquamaryn “verse verf” te zullen verkopen, met lijnolie van Hollandse bodem.

natuurverf-aquamaryn

Meer informatie vind je op
www.aquamaryn.nl
www.facebook.com/aquamaryn

Alex Koper, Ursa Paint 0255-548448
Henriette van Westerhoven 06-21584959
info@aquamarijn.com


Lees verder:
> Duurzaam, in en om het huis
Natuurverf voor de baby- of kinderkamer

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *