Alleen op dit baby- en kindermatras is het gezond slapen

kindermatras

Gezond slapen gaat NIET op een baby- of kindermatras van koudschuim of traagschuim

Een baby- of kindermatras van chemische materialen? Dat daar iets schuurt, is een no-brainer. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig.

De gedachte alleen al, dat je oogappel op een kindermatras van chemisch materiaal slaapt is een reden om te kiezen voor een biologisch ledikantmatras of wiegmatras. 100% Natuurlijke materialen als natuurlatex, kokos en biologisch katoen en biologische wol ventileren immers beter, ademen geen schadelijke stoffen uit en zijn van nature brandwerend. En ja, dat soort matrassen zijn er natuurlijk ook voor volwassenen.

Laten we even ingaan op de ‘normale’ matrassen voor wieg en ledikant.

Niet-natuurlijke baby- en kindermatrasjes

Een baby- en kindermatras in een wieg of ledikant dat niet van natuurlijke materialen is gemaakt, daar is wat raars mee aan de hand. Het ademt continue een wolk van schadelijke stoffen uit. Wetenschappers noemen die stoffen VOC’s, volatile organic compounds. Nou slapen de meeste dreumessen zo’n 12 tot 14 uur per dag. Dus je kunt je wel voorstellen dat die kleintjes van zo’n wolk flink last kunnen krijgen.
Dat blijkt voor het eerst duidelijk uit onderzoek door de universiteit van Texas. Bovendien blijkt dat de concentratie van deze schadelijke stoffen 2,5 cm boven het wiegmatras of ledikantmatras veel hoger is dan midden in de kamer, precies daar waar ze slapen en ademen dus. Ook niet zo gek als je de koud- of traagschuim combineert met plastic lagen, weekmakers, diverse lijmen en andere petroleum-based plastics.
Deze Nederlandse blog gaat veel dieper in op het onderzoek, maar de Amerikaanse knappe koppen vonden meer dan 30 verschillende VOC’s. Om te janken. Vooral ook omdat weer andere onderzoeken aantonen dat langdurige blootstelling aan ook lage concentraties VOC’s aanleiding kunnen geven tot long- en ademhalingsproblemen, allergieën en verstoring in de ontwikkeling.
Je hart huilt, niet? Gelukkig is er veel aan te doen.

kindermatras

Foto: Michal Bar Haim on Unsplash

En zo ligt het voor matrassen voor volwassenen

Nog heel even over de matrassen voor ons volwassenen. Uit dat Texaanse onderzoek bleek ook dat soms de hoes een nog grotere bron was van VOC’s en soms juist een deel van de VOC’s tegenhoudt. Weinigen van ons hebben een waterproof hoes om hun matras maar juist een poreuze hoes. Dat zou zo maar ’s kunnen zorgen dat de wolk schadelijke stoffen op jouw koud- of traagschuim matras waarschijnlijk nog hoger ligt.

En dan, nu echt, het goede nieuws!

Biologisch baby- en kindermatras

Je kind en jij zijn natuurlijk superblij met een biologisch ledikantmatras of wiegmatras. 100% Natuurlijke materialen als natuurlatex, kokos en biologisch katoen en biologische (scheer)wol ventileren beter, ademen geen schadelijke stoffen uit en zijn van nature brandwerend. En, er is nog veel keuze ook. Dat geldt ook voor beddengoed, kussentjes, slaapzakjes, dekentjes en pyama’s.

Matrassen van natuurlijke materialen

Je wilt zelf ook lekker en gezond slapen, er is immers al genoeg om je druk over te maken. Over je matras en de aankleding van je volwassen bed hoef je je geen zorgen te maken. Hoe fijn is dat? Misschien doe ik wat teveel jubeljubel nu, maar ik weet uit eigen ervaring hoe heerlijk het is om je te omringen met natuurlijke materialen in je slaapkamer. En het ook kan delen met iemand 😉

Enjoy & Do yourself some Good!

Slecht slapen? Met deze tips voor je slaapkamer beleef je gezonde avonturen!

 

Meer voor je baby of kind:

Natuurlijk schoonmaken met kinderen in huis
Gezonde tussendoortjes – tips van Kinderbuik&co
100% voedselveilig en gifvrij kinderservies

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *