Questionmark: bewuste consument eet ’t beste een waterijsje

questionmark

Milieu-impact waterijs 10x lager dan roomijs met chocolade

Consumenten die graag bewust eten, kunnen beter waterijs kiezen dan standaard roomijs. De milieu-impact van een waterijsje is zelfs 10x lager dan die van een roomijsje met chocolade.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Questionmark, de organisatie die met een gratis app en website laat zien welke impact dagelijkse boodschappen hebben op mens, dier en milieu. Vandaag worden de resultaten van de nieuwste onderzoeken naar ijs, bier, frisdrank en water gepresenteerd.

Bewust kiezen
“Wij willen consumenten de mogelijkheid geven om bewustere keuzes te kunnen maken in de supermarkt”, zegt directeur Charlotte Linnebank. “Met onze nieuwste resultaten zie je heel eenvoudig wat de impact van de verschillende producten is, zoals van water- of roomijs. Waterijs komt er gemiddeld genomen beter vanaf. Wel zie je een groot aantal roomijsproducten dat hoog scoort vanwege de biologische ingrediënten en duurzame labels. Er valt dus iets te kiezen!”

questionmark

Suiker en verpakking hebben grote impact
Het onderzoek dat Questionmark doet is omvangrijk. Zo is voor alleen al bier, frisdrank en water gekeken naar 200 ingrediënten, verschillende productie- of brouwprocessen, transportafstanden en verpakkingen. Bij frisdrank en ijs heeft suiker een grote invloed op de score. Met name rietsuiker scoort relatief slecht op milieu en mensenrechten, vanwege de boskap en de slechte werkomstandigheden van de arbeiders op de suikerrietplantages. Light producten scoren daarom hoger op milieu, vanwege de geringe hoeveelheid zoetstoffen. De impact van de 150 verschillende soorten water zit vrijwel geheel in het transport en de verpakking. Nederlands bronwater uit een glazen fles komt er daarom als beste uit. “Toch halen we gek genoeg water van de andere kant van de wereld, zoals uit Taiwan en Australië. De milieubelasting daarvan is 16x hoger”, aldus Charlotte Linnebank. Ook de grootte van de verpakking en of het gerecycled kan worden is heel relevant: een 1 liter petfles scoort twee keer zo goed als een 0,5 liter fles.

26.000 producten onderzocht
Questionmark heeft inmiddels ruim 26.000 producten onderzocht in de categorieën vlees, vleesvervangers, zuivel, eieren en chocolade. Vandaag worden 680 ijssoorten en ruim 1200 soorten bier, frisdrank en water aan de database toegevoegd. Door de producten te scannen met de gratis Questionmark app of ze op te zoeken op de website, zie je in één oogopslag hoe deze scoren op het gebied van volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Een nieuwe browserfunctie in de app maakt het mogelijk per categorie een ranking te zien, waarmee je direct inzicht krijgt in de hoogst scorende producten in de eigen supermarkt.

www.thequestionmark.org

Lees ook:
> Questionmark: op naar méér transparantie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *