Met deze schoolspullen en tips wordt Back to School een eitje
Schoolspullen, gezonde lunchrecepten en tussendoortjes. Ga weer terug naar school met De Betere Wereld. Omdat we je helpen met tips voor een beter schooljaartje. Omdat je er te weinig over leest.
Schoolspullen kopen: broodtrommel, lunchbox, drinkbeker
Welke kies jij? Zorg voor roestvrijstaal (rvs), hét alternatief voor de plastic meuk: het kan tegen een stootje, neemt geen nare smaakjes en geurtjes op en gaat járen mee. Of kies voor bamboe schoolspullen, ook een prima alternatief. We lopen de verschillende bakjes en mogelijkheden even met je door – daarna hoef je alleen nog maar te kiezen.
De lunchbox voor een gezonde binnen- en buitenwereld
De kleinere snackdoosjes wil je hebben voor wat fruit of gezonde tussendoortjes. Natuurlijk allemaal lekdicht, soms met kunststof deksel (BPA-vrij!), soms stapelbaar met handig kliksysteem, en in diverse maatvoeringen. Ook de rvs broodtrommels en lunchboxen zijn er in talloze maten en modellen. Heel handig: eentje met vakjes! Soms kan je de verdelers er zelfs uitlaten. Ook voor de grote trek of als je voedsel wilt meenemen voor traktaties is er volop keuze!
Thermosbakjes houden de lunch lekker warm of juist koel. Natuurlijk zijn ze lekdicht en nemen ze geen geurtjes op. Er zijn speciale uitvoeringen voor kinderen; sommigen hebben een opvouwbare lepel in de deksel, hoe handig is dat?!
“Nog steeds veel suiker in pakjes drinken” zegt het Voedingscentrum. Dat klopt, en daar waar het minder werd, is er wellicht iets anders vervelends aan toegevoegd; opletten en etiketten lezen blijft het advies. Verantwoorde drankjes zelf maken en meegeven in een rvs of bamboe drinkbeker is ook best slim. (Meer tips voor kinderen van 4-13 jaar.)
Back To School: minder selfies = minder hoofdluis
Kinderen, en ook meer en meer jongeren dankzij die duo- en groeps-selfies, zitten vaak met hun hoofden dicht tegen elkaar. En omdat luizen nog steeds niet kunnen springen of vliegen, maar wel heel goed als een vervelende Tarzan zich met hun grijpklauwtjes van haar naar haar kunnen slingeren om dan naar boven te kruipen om bloed uit de hoofdhuid te zuigen, is het een serieuze plaag. Gelukkig is er hulp!
Er zijn middelen die, zonder de schadelijke insecticiden die in veel anti-hoofdluisproducten zitten, toch effectief werken. Een goedje dat ‘dimeticon’ heet dringt dan diep door in het ademhalingssysteem van luizen en neten. En als je de ex-gebruikers mag geloven, dan kan je met dat spul in je haar nog steeds prima je haren kammen of borstelen.
Vergeet je huiswerk niet: die selfies voor Facebook, Snapchat en Instagram doe je dus het beste helemaal ‘selluf’.
Back to School met schoolspullen van Klean Kanteen
Back to school: ‘t betere snackwerk
Jong, ouder, iedereen kent het: dat heerlijke gevoel na snoep, snacks, chocolade en al het andere met witte suiker en de snelle koolhydraten. Maar het verteert ook snel, waardoor je snel weer trek krijgt en weer grijpt naar een nieuw tussendoortje. “Van een fijn-gevoel naar een dip”, zegt Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL en oprichter van medisch centrum Kinderbuik&co, en auteur van het boek “Kinderbuik, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten”, zorgen deze wisselingen ervoor dat je kind zich hyper of moe en slap voelt. En snelle suikers werken bovendien verslavend.
Wat heeft je kind wél nodig om een tevreden gevoel te hebben? De usual suspects: vers fruit, noten en (gedroogde) groente zijn ideaal als verstandig tussendoortje: dan blijft die hoge piek en dip in je bloedsuikerspiegel uit en blijft je oogappel scherper en vrolijker.
Gelukkig zien we ook een ontwikkeling dat er steeds meer scholen de snoepautomaat de schooldeuren uitsturen, en vervangen door verstandigere gezonde tussendoortjes.
Ook lachen, spelen, dansen maar ook helemaal niets doen zijn de meest gezonde tussendoortjes die je kind zichzelf kan aanleren en gunnen. Niets doen? Yep. Volgens de kinderarts kan je stilte als tussendoortje gebruiken: een paar minuten zitten, je lichaam ontspannen en een tevreden gevoel ervaren bij wie je bent. Bijvoorbeeld tijdens het schommelen, of als je aan de rekstok hangt. “Hoe meer je je bewust bent van wat je gelukkig maakt, hoe minder afhankelijk je kind zich voelt van eten, anderen of spullen”.
Iedereen moet Back to School
En als ik het zo allemaal ‘s terug lees…, het meeste is een leidraad voor elke (werk)dag, ongeacht je leeftijd. Eigenlijk moeten we met z’n allen weer back to school. Het leven is één grote playground, vol lessen die we gelukkig zelf mogen kiezen. Enjoy & Do Good!
Tekst: Erwin Polderman
Foto bovenaan: GreenJump.nl
Meer schoolspullen?
Lees nu al het goeds in ons dossier Back to School!
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Almar Fernhout, hoofdredacteur met 15+ jaar ervaring in duurzame lifestyle-journalistiek. Alarm werkt nu niet alleen voor De Betere Wereld, maar is ook oprichter van We Smyle. Een ander bedrijf waarmee hij een betere wereld voor iedereen wil creëren. Lees hier meer over Almar.