Veilig Verkeer Nederland laat leerlingen oefenen met app

vvn-app

VVN in actie tegen teruglopend aantal geslaagden Praktisch Verkeersexamen

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is het aantal basisschoolleerlingen dat zakt voor het Praktisch Verkeerexamen de afgelopen jaren sterk gestegen. Zakte in 2007 nog maar 1,5% van de leerlingen voor het examen, vorig jaar was dit al 4%. De oorzaak is dat kinderen te weinig het verkeer in de praktijk oefenen.

Voor u als ouder staan er in de app tips om uw kind te coachen in het verkeer. Zeker als u vaak in de auto zit, kijkt u toch anders naar de weg dan een kind dat loopt of fietst door het verkeer. Samen neemt u verschillende routes door: welke verkeersborden en verkeerssituaties denkt u tegen te komen? Dan zijn jullie klaar voor het grote avontuur: de weg op! Na afloop kunt u samen de route evalueren en aangeven welke (lastige) situaties jullie tegenkwamen.

3 Onderdelen
De app start met theorie wat moet zorgen voor de ‘candy-crush-factor’. Het maken van vragen als een soort spelletje moet er voor zorgen dat kinderen met hun ouders de app geregeld openen. Het tweede onderdeel is de fietscheck. Volgens VVN komen er steeds meer kinderen bij het examen aan met fietsen die niet aan de regels voldoen zoals low-riders en BMX-en. Via de app kun je zien welke 30 punten de fiets veilig genoeg maken om deel te nemen aan het examen.

Het meest belangrijke gedeelte: de praktijk 
Hierbij kan een kind een route kiezen, bijvoorbeeld van huis naar school en daarbij de onderdelen kiezen die ze verwachten tegen gaan komen. Ouders worden hierbij ook gecoached met tips om hun kinderen goed te kunnen begeleiden. Als de leerling terugkomt van het fietsen (zonder tablet en smartphone uiteraard) kan die de route terugkijken. Welke borden en verkeerssituaties zijn we nou daadwerkelijk tegen gekomen?

De app is te downloaden voor iOS (iPad/iPhone/iPod) en Android.

Lees ook:
> Meer veiligheid in huis

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *