Bijen in Eko Town

Er moet nodig wat veranderen in onze wereld

Onder de titel ‘Bijenvriendelijke landbouw’ wordt er zaterdagmiddag 21 juni om 12.00 uur in de sprekerstent van het Eko town festival in het Amsterdamse Bos een presentatie gegeven over bijen. Felix Rottenberg leidt het gesprek. Bioloog en BD imker Albert Muller en Rinske Kreukniet en Angelique Berger- de Meijer van biodynamische imkerij Immeke vertellen over hun bijenpassie en wat u voor de bijen kunt doen. Een voorproefje.

Wat leren wij van de bijen ?
Albert Muller: “Ik denk dat de bij alleen kan leven in een duurzame wereld en ons nu door haar massale sterven laat zien dat er nodig wat moet veranderen in onze wereld, onze houding ten opzichte van elkaar en de natuur en de manier waarop we landbouw bedrijven. En de imme laat ons zien dat je moet samenwerken wil je iets bereiken. Hoe binnen de imme de werkbijen vanuit de behoefte die ontstaat een taak opnemen. Dat is fascinerend.”

Albert10383021_706651376047180_2963144963221151581_n

Wat is biodynamisch aan jou werk als imker?
Albert Muller: “Het waarnemen en rekening houden met kosmische krachten waardoor de bijen zich laten leiden. Ik ben slechts begeleider. Als wij zeggen dat de raat het skelet vormt van de bij – een skelet van eigen was die door de werkbijen gezweet is – houdt dat voor mij in dat ik nooit een raat van het ene volk in een ander volk zal hangen. Niet ik bepaal of en wanneer een volk splitst. Het volk laat zien in welke fase van de ontwikkeling zij zich bevindt.”

Wat doen twee jonge vrouwen met een educatieve stadsimkerij?
Rinske en Angelique: “Honing wordt in allerlei culturen sinds mensenheugenis geoogst. Bij ons was zo’n 100 jaar geleden, voor de introductie van de bijenkast, honing nog een bijzonder product. De bijenkast, bij ons pas na WOII grootschalig in gebruik genomen, met de losse uitneembare ramen heeft onze relatie met bijen veranderd. Het maakte het oogsten van honing voor de imker makkelijker en zo kon er meer geoogst worden. Inmiddels is de honingbij een ‘melkkoe’ geworden. Wij imkeren niet voor de honing, maar voor het voortbestaan van de bij. (die het steeds moeilijker krijgt door bestrijdingsmiddelen en gebrek aan voedsel door monoculturen in de landbouw ) Wij laten de bijen overwinteren op eigen honing en halen de honing niet weg om er suikerwater voor in de plaats te geven, zoals regulier gebeurt. Echt honing oogsten kunnen we dus ‘nog’ niet. Soms breekt er een stuk raat in de kast en dan heb je nog warme raat met pure honing. Een echte sensatie: dan proef je bloemen. Met bijen in de stad heb je altijd een mengsel van bloemen en nooit echt één soort. Dat je met je smaak je omgeving kunt ervaren, dat blijft heel bijzonder.”

Demeter2

Rinske Kreukniet en Angelique Berger-de Meijer van de biodynamische imkerij

Wat kunnen mensen op 21 juni verwachten?
Rinske en Angelique: “Wij gaan over onze imkerpraktijk in de stad vertellen met onder andere onderwijs aan kinderen. Kinderen reageren heel verschillend op bijen. Van heel onbevangen tot angstig. Als er angst is en we vertellen eerst over bijen, wordt het beleven anders. Dan pas is er plaats voor verwondering. En daar doen we het voor. Als de bijen het toelaten, d.w.z. de bijen rustig op de raat blijven zitten, dan beschermen wij ons niet in imkerpakken en kunnen de kinderen heel dichtbij de bijen komen. Dat is een indrukwekkende, bijna magische ervaring. Die ontmoeting met de ontzagwekkende, mooie natuur met bezieling daar gaat het over. Dat vinden ze achteraf dan heel stoer, natuurlijk. Zo zijn we met de bijen bezig zijn om meer bewustzijn te creëren voor een mooiere en schonere wereld.”

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter
Demeter_blokjepluslogo

Lees verder:
> Maak kennis met de boer
> Kraaybeekerhof zit barstensvol leven!
> Een levende landbouw-cultuur

 

 

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.