Demeter: Michelin-ster voor bodemboer

demeter

Biodynamisch teler Reggy Waleson is een meester in z'n vak!

Het is het internationale jaar van de bodem. Met het bijna niet te bevatten cijfers van verlies van 30 voetbalvelden per minuut aan vruchtbare grond door vooral erosie en overbemesting, is het besef aan het doordringen dat we de bodem en alles wat daarin leeft moeten koesteren.

Ik sprak onlangs met biodynamisch teler Reggy Waleson, die vertelde dat hij 20 jaar geleden begon te telen op een stuk grond wat door gebruik kunstmest en bestrijdingsmiddelen was uitgeput. “Je moest onkruid er met een aardappelschilmesje uitsnijden, zo hard was die bodem”, vertelt Reggy. Het heeft hem 10 jaar gekost om die bodem weer echt tot leven te brengen. Nu -vertelde hij trots- kun je onkruid met een penwortel van 20cm er zo uittrekken. Door jarenlange liefdevolle verzorging met biologische mest en groenbemesters heeft de bodem weer een mooie structuur gekregen. De opbrengsten via zijn biodynamische teeltmethode zijn vanaf het begin elk jaar beter geworden. De eerste tien jaar waren nog verliesgevend en nu 20 jaar later gaat het nog steeds jaarlijks verder vooruit. ’Ik word emotioneel als ik over mijn grond praat’, zegt Waleson. Dat klinkt misschien vreemd, de woorden passie en emotie worden volop gebruikt bij ons voedsel, koks ontvangen Michelin sterren bij topprestaties, maar de basis voor lekker en gezond voedsel kan alleen voortkomen uit een gezonde levende bodem. Reggy zal -als hij ooit stopt- de bodem vruchtbaarder gaan achterlaten voor zijn opvolgers. Dat zou een erecode moeten worden. Waleson’s bedrijf is gekoppeld aan de Warmonderhof, een middelbare beroepsopleiding voor biodynamische landbouw in Dronten. Een meester in z’n vak. Wie geeft hem de Michelin-ster?

Bert van Ruitenbeek, directeur van het keurmerk Demeter voor biodynamische landbouw en voeding
www.stichtingdemeter.nl

In de biodynamische landbouw is bodemvruchtbaarheid de basis. De bodem wordt gezien als een orgaan dat ademt en leeft. Als een bodem te weinig zuurstof bevat, sterft het bodemleven en kun je ook letterlijk een blauwe laag in de bodem zien. Daarom graven bd boeren vaak profielkuilen om te zien hoe de doorworteling is, of de diverse nuttige wormsoorten en talloze andere soms zichtbare en vaak onzichtbare organismen hun werk doen en de bodem levend en luchtig houden.

 

Wist je dat…

• …biodynamisch werkende boeren en verwerk- ers al ruim 80 jaar zorgen voor een ruim assorti- ment hoogwaardige voedingsmiddelen?

• …er maar liefst 35 productcategorieën zijn waarin Demeter-producten beschikbaar zijn? Van aardappelen, groente en fruit tot en met bloem- en snijbloemen, en van babyvoeding en brood tot en met vruchtensappen en wijn.

• …aan Demeter-bedrijven de hoogste eisen worden gesteld aan het uitsluiten van genetisch gemanipuleerde organismen (GMO’s)?

• …een Demeter-certificaat jou als consument de garantie geeft dat een boer of tuinder verder gaat dan de Europese wetgeving voor biologische landbouw (in Nederland bekend door het EKO- keurmerk en/of het EU-logo voor biologische landbouw)?

• …je op de website stichtingdemeter.nl alle producten en merken vinden kunt?

• …op stichtingdemeter.nl in ‘Agenda’ een prima overzicht staat van alle cursussen en events?

 

Lees ook:
Oogsten van de stroom
Gezond leven is logica

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.