Better Places: Vijf tips voor duurzaam reizen in Colombia

Reizen is fantastisch. Helemaal als je ervoor zorgt dat de locals van je bezoek profiteren en dat je reis de natuur zo min mogelijk schaadt. Door te kiezen voor duurzame overnachtingen en tours draag je je steentje bij aan verantwoord toerisme. Met als resultaat prachtige reiservaringen voor jezelf én voordeel voor je reisbestemming.

Ga je naar Colombia? Reisspecialist Erik van Better Places, die al jaren in Colombia woont geeft je vijf tips voor een duurzame reis.

  1. Kies voor een bijzondere overnachting in een ecolodge

Verblijf je in een ecolodge, dan sla je twee vliegen in één klap. Je hotel werkt op een duurzame manier, zodat de natuur er zo min mogelijk schade van ondervindt. Bovendien liggen ecolodges vaak op spectaculaire locaties midden in de natuur. Ecolodge Playa la Roca, net buiten het plaatsje Palomino, is daar een goed voorbeeld van. Palomino ligt tussen prachtige stranden en een mooi berggebied in. De lodge beschikt over bungalows die vlak aan het strand staan, zodat je ‘s nachts in slaap valt bij het geluid van de golven. Bovendien is er een fijne spa, perfect om helemaal tot rust te komen.

reizen1    reizen2

  1. Maak kennis met het leven op een koffieboerderij

Colombia staat bekend om haar heerlijke koffie en het is erg leuk om te leren hoe koffiebonen worden verbouwd. In Colombia kun je meerdaagse tours maken naar een fair trade-koffieplantage. Je krijgt van de lokale eigenaar een rondleiding over de plantage en leert alles over het productieproces van koffie. Je overnacht op een prachtige finca, een lokale boerderij. Bovendien kun je genieten van de prachtige omgeving, waaronder de beroemde Valle de Cocora, bekend om haar hoge waxpalmbomen. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan het traditionele koffiedorpje Salento. Dit sfeervolle dorp staat bekend om haar mooie gekleurde huisjes, kunstenaars en natuurlijk om de geweldige koffie.

  1. Maak een junglewandeling in Tayrona National Park

Tayrona National Park aan de Caribische kust is één van de hoogtepunten van je reis door Colombia. Je mag dit prachtige park met spierwitte bountystranden dan ook niet missen. Je kunt het park op verschillende manieren bezoeken en ook een duurzame optie behoort tot de mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een wandeling door de jungle, onder begeleiding van een lokale gids die je alles over de bijzondere flora en fauna vertelt. Na de wandeling kun je heerlijk afkoelen in de helderblauwe zee en bijkomen op de paradijselijke stranden van Tayrona.

reize5    reizen6

  1. Bezoek het project La Vecina

Reisorganisatie Better Places wil een goede band opbouwen met lokale gemeenschappen op haar reisbestemmingen en ondersteunt daarom organisaties die goed werk doen voor de mensen in het land. Reis je door Colombia, dan kun je bijvoorbeeld Stichting La Vecina in Cartagena bezoeken. La Vecina helpt kinderen uit een sloppenwijk, door basisonderwijs in kleine klassen te bieden, ouders te ondersteunen bij de opvoeding en door voorschoolse opvang en sociale projecten te organiseren. Dat geeft de kinderen een kans op een betere toekomst.

  1. Koop tropisch fruit op de lokale markt

Ben je dol op fruit, dan kun je in Colombia je hart ophalen. In het land groeien volop tropische vruchten die we in Nederland niet kennen en het is leuk om die verschillende soorten te proeven. Een aanrader is de cherimoya, met zoet vruchtvlees dat smaakt naar een mix van banaan, ananas, perzik en aardbei. Ook heerlijk is de guanabana, met een stekelige buitenkant, maar met de frisse smaak van ananas, citrus en kokosnoot. Koop je fruit op de lokale markt, dan versterk je daar de lokale economie mee. Want je weet zeker dat je producten koopt van zelfstandige verkopers die hiermee in hun eigen levensonderhoud voorzien.

reizen7    reizen 8

Zo reis je duurzaam door Colombia

Wil je in korte tijd veel zien van Colombia en ben je op zoek naar een bijzondere reis met veel aandacht voor duurzaamheid? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bovendien brengt Better Places de CO2-uitstoot van je hele reis in kaart en compenseert die met een Gold Standard kooktoestellenproject in Ghana, waarbij traditionele kooktoestellen vervangen worden door duurzamere apparaten. Zo werkt Better Places aan het beperken van de CO2-uitstoot die reizen met zich meebrengt.

 Tekst: Karlijn Meulman//Foto’s: Theo Molenaar   

 

Lees meer van Better Places:
> Better Places: Ecuador: van besneeuwde vulkanen tot leren van locals
> Better Places: Cuba, een swingende stap terug in de tijd

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.