Alles begon in de jaren tachtig… La vie est belle

Alles begon de jaren tachtig toen Stefaan Deraeve en zijn vrouw Katrien Steeman, beiden verpleegkundigen, naar Rwanda trokken in het kader van de burgerdienst van Stefaan. Ze kwamen in een streek terecht waar geen vlees en nauwelijks groenten te krijgen waren. Stefaan besliste om zelf te gaan tuinieren, biologisch, want kunstmest was niet voorhanden.

Ingrediënten

Door hun opleiding wisten ze wel wat af van het combineren van ingrediënten. Om de juiste nutriënten binnen te krijgen, combineerden ze groenten, zaden en peulvruchten en werden zo vegetariër uit noodzaak. Eenmaal terug in België perfectioneerde Katrien haar recepten voor vegetarische bioburgers, de vraag kwam van een eerste biowinkel om de producten te verkopen en de basis was gelegd voor het bedrijf “La vie est belle”.

Lees ook: Milieubewust eten is niet zo moeilijk

La vie est belle

De naam van het bedrijf werd geïnspireerd door de Congolese film “La vie est belle” uit de jaren tachtig. Een prachtige film waarin een Congolese dwerg ondanks zijn handicap er toch in slaagt om het leven van een vrolijke, kansrijke kant te bekijken en deze positiviteit deelt met iedereen met wie hij in contact komt. Die metafoor is de boodschap die ze met de ontdekkingstocht van de vele mogelijkheden van vegetarische voeding nog elke dag met jullie willen delen.

Koken is ook de passie van de oudste zoon Lieven. Hij volgde een koksopleiding en is sinds enkele jaren de productontwikkelaar bij La vie est belle. Zijn doel is lekkere en gezonde eindproducten maken. Ook zoon Karel is werkzaam in het bedrijf, hij is verantwoordelijk voor het operationele gedeelte. Daarnaast is er nog Nele, zij volgt de bestellingen op in het bedrijf en leidt de klantendienst. Toen Stefaan en Katrien in 1992 startten met de verkoop van de burgers, waren ze pioniers en was er dus ook nog quasi geen aanbod. Ondertussen 27 jaar later is het een wijdverspreid gegeven en stijgt het aantal vegetariërs en veganisten constant. Bij La vie est belle blijven ze trouw aan hun missie om lekkere en gezonde voeding te maken waarbij ze vooral streven om steeds betere en duurzamere producten op de markt te brengen. Daarbij volgen ze de vragen en trends van de markt nauw op. Zo zijn de laatste generatie burgers ongepaneerd, zoeken ze naar de beste ingrediënten en de ideale combinatie ervan en werken ze steeds zonder kleur- en bewaarmiddelen. Vegetarisch eten hoeft geen belemmering te betekenen, in tegendeel de mogelijkheden zijn eindeloos.

Plantaardige voeding

La vie est belle heeft momenteel vegetarische en veganistische producten op de markt waaronder burgers, falafels en spreads. We blijven innoveren en meegroeien en voorzien ook nieuwigheden later dit jaar, zoals een lijn plantaardige nocheese spreads. Waar ze kunnen, werken ze met lokale boeren samen zoals de Belgische quinoa en rode biet in de Kinowa burger. Ze brengen elk jaar vier seizoensburgers op de markt met groenten van het seizoen. Zo is er een winterburger met savooikool en een lenteburger met vergeten groente warmoes.

Bij La vie est belle zijn ze er van overtuigd dat er in de natuur voldoende rijkdom is om je op een volwaardige manier vegetarisch te voeden. Eiwitten kan je halen uit melkproducten, kaas en eieren maar ook in granen, peulvruchten, noten en zaden. IJzer vinden we dan weer in volkoren granen, peulvruchten, zaden en donkere bladgroenten. Daarnaast houden we er ook rekening mee dat er voldoende vitamines aanwezig zijn in de ingrediënten. In de producten zorgen ze dan ook steeds voor een mengeling van de nodige ingrediënten om de nodige nutriënten te hebben.

Als je kijkt naar de toekomst dan wijzen diverse studies aan dat plantaardige voeding de duurzaamste oplossing is. Wat betreft waterverbruik, is over het algemeen de watervoetafdruk lager bij plantaardige ingrediënten. Plantaardige voeding genereert verder minder broeikasgassen en vraagt ook minder landbouwgrond. Mensen worden steeds bewuster over wat ze kopen en eten. Dit zorgt ervoor dat de biosector en eco-sector de laatste jaren een sterke groei kent. Bij La vie est belle dragen ze daar graag hun steentje bij.

De medewerkers

Bij La vie est belle staan de medewerkers centraal. Ook mensen die moeilijkheden op de arbeidsmarkt ondervinden, zijn welkom. Zo werken er mensen met autismespectrum of allochtonen op de werkvloer. Voor die laatste groep wordt Nederlandse les voorzien. Elke werknemer is een onmisbare schakel in het proces. La vie est belle trekt graag het zorgzame aspect van het biologisch vegetarisch ondernemen naar het zorgzaam omgaan met het maatschappelijke weefsel.
Ook qua verpakking streven ze steeds naar beter. De producten worden zuurstofvrij verpakt om bederf tegen te gaan. De verpakkingen zijn van polypropyleen en kunnen gerecycleerd worden. In de zoektocht naar een duurzamere oplossing is La vie est belle lid van Food2Know en Pack4Food om zo samen te zoeken naar de ideale duurzame verpakking.

La vie est belle verkoopt haar producten in België, Nederland en Duitsland. In Nederland zijn ze in principe verkrijgbaar in elke biowinkel (waaronder de winkels van Ekoplaza, Odin & Marqt). Ze organiseren geregeld proeverijen en je kan hen vinden op veggie events. Via de social media kanalen (Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter) kan je hun activiteiten volgen.

Lees meer:
Voeding voor je gewrichten!
De boer als de dokter van de toekomst

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.