Milieubewust eten is niet zo moeilijk

Veel mensen leven beetje bij beetje, bewust of onbewust een beetje milieubewuster. Ook in de keuken kun je je steentje bijdragen. De voedingsindustrie zorgt namelijk voor 20 tot 35 procent van de milieubelasting en CO2-uitstoot. Met een bewuster eetpatroon verklein je je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Wil je milieubewuster eten? Eet dan minder vlees en zuivel, gebruik lokale seizoensgebonden producten en kook met duurzame energie.

Schrap (rund)vlees

In Nederland veroorzaken de productie van vlees en zuivel samen de helft van de broeikasgassen. Vooral de vleesproductie belast het milieu ingrijpend. De productie van vlees geeft namelijk veel CO2-uitstoot en verzuurt de bodem en lucht. Rundvlees tekent voor maar liefst negen procent van alle CO2-uitstoot op aarde. Je rundvleesconsumptie terugschroeven of zelfs volledig schrappen, is dus een eerste stap in de juiste richting.

Lees ook: Voeding voor je gewrichten!

Minder of ander vlees

Vind je een volledige nieuwe levensstijl als vegetariër of veganist te moeilijk? Kleine beetjes helpen al heel wat. Als je vlees één dag per week laat, bespaar je al zo’n zeven procent op het broeikaseffect. Het soort vlees dat je kiest, maakt ook een groot verschil. Kippenvlees is bijvoorbeeld het minst milieubelastend. Wit vlees en gevogelte zijn bovendien gezonder voor je dan meer vervuilende rode vleessoorten zoals rund en lam.

Gevaar voor eiwit- of vitaminetekort?

Vega-tegenstanders zeggen dat je nu eenmaal vlees en vis nodig hebt voor de eiwitten. Plantaardige producten en vleesvervangers barsten evenzeer van deze levensnoodzakelijke eiwitten én zijn tegelijkertijd wel vijf keer minder milieubelastend. Naast eiwitten leveren vlees en vis ook mineralen en vitamines B en D. Op vitamine B12 na vind je al deze voedingsstoffen ook in plantaardige producten.

Vervang zuivel door plantaardige alternatieven

Vegetariërs krijgen voldoende vitamine B12 binnen via zuivel en eieren. Maar deze dierlijke producten zijn ook niet even goed voor het milieu. Je vindt voldoende plantaardige alternatieven voor zuivel en eieren. Als veganist vermijd je een mogelijk vitamine B12-tekort met voedingssupplementen. Sommige sojaproducten en vleesvervangers bevatten tegenwoordig ook toegevoegde vitamine B12.

Kies lokale en seizoensgroenten

Vaak hebben je groenten en fruit al een halve wereldreis achter de rug voordat je deze in jouw winkelmandje legt. En het vervoeren van die producten veroorzaakt CO2-uitstoot. Die uitstoot kun je verminderen door te kiezen voor zoveel mogelijk lokale producten. En vergeet de seizoenen niet. Aardbeien in de winter? Heerlijk, maar kweekkassen snoepen wel heel wat energie. Kies daarom altijd voor seizoensgroenten en fruit. En anders zijn er nog voldoende ingevroren en ingeblikte alternatieven.

Kook op duurzame energie

Tijdens het koken gebruik je uiteraard energie en water. Ook hier verklein je gemakkelijk je ecologische voetafdruk. Met een stoomoven bespaar je water en verliezen je ingrediënten nauwelijks voedingsstoffen. Verkies sowieso altijd een warmtebron op elektriciteit boven gas. Gas is vaak nog aardgas en daarmee niet groen. Er bestaan voor het opwekken van stroom namelijk al veel duurzame bronnen. Denk maar aan groene stroom opgewekt door windturbines, zonnepanelen of biomassa. Gebruik je in plaats van gas dus stroom, dan ben je vaak al duurzamer bezig. Kies je voor een energiecontract met groene stroom? Wees je er dan wel van bewust dat je niet alleen maar duurzame energie uit het stopcontact ontvangt. Iedereen een stroommix, dus kies je voor groen, dan maak je die mix alleen wat groener.

Lees meer:
Wat heeft de bodem met mijn immuunsysteem te maken?
De boer als de dokter van de toekomst

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.