Altijd je waterfles bijvullen dankzij Refill Ambassadors

Wereldwijd worden elke minuut 1 miljoen plastic flesjes verkocht. Dit aantal zal volgens Euromonitor de komende jaren blijven stijgen. Van slechts 7% van deze flesjes worden nieuwe PET-flessen gemaakt. De meerderheid eindigt op de vuilnisbelt of wordt verbrand, waarbij giftige gassen vrijkomen. En dan is er nog het probleem van zwerfafval. Een plastic fles kan tot wel 450 jaar in de natuur overleven.

Dit kan anders. Met mijn project Refill Ambassadors wil ik dat hervullen de nieuwe norm wordt. Hierbij richt ik me op toeristen. Als toerist ben je in veel landen overgelaten aan het kopen van wegwerpflesjes, en je voetafdruk is al groot. Bijvoorbeeld op Bali gooien toeristen zo’n 6 miljoen plastic waterflesjes weg per maand. Ook in Europa is het een groot probleem.

Lees ook: De groenste stroomleveranciers

Watertappunt

Samen met mijn netwerk van mede-ambassadors stimuleer ik ho(s)tels, restaurants, winkeltjes en toeristenattracties om een watertappunt aan te bieden. In Nederland is ons kraanwater zo goed dat toeristen direct van de kraan kunnen bijvullen. In landen zoals Spanje waar het water minder lekker is kan gebruik worden gemaakt van een waterzuiveringsfilter. De eigenaars zijn zelf verantwoordelijk voor de tappunten. Wij helpen ze aan de juiste informatie en promotie.

Zoek jouw dichtstbijzijnde refill-point

Elk nieuw refill-point voegen we toe aan een app, zodat toeristen makkelijk het dichtstbijzijnde tappunt kunnen vinden. Publieke waterfonteintjes voegen we ook toe. We werken hierin samen met Refill.org.uk en Tap. Door het verbinden van refill-projecten kunnen we de impact vergroten. Ook stimuleren we toeristen om te gaan hervullen.

Momenteel staan we aan het begin van ons avontuur, met de eerste nieuwe tappunten. De insteek van Refill Ambassadors is om klein te beginnen en groot te dromen. Dat je over een paar jaar in elke stad of streek, van Rotterdam Centraal tot aan Machu Picchu je water kan bijvullen, en deze punten makkelijk kan vinden als je “water refill” intypt op je mobiel.

We hebben nog veel werk te verrichten. En hier kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken. Neem altijd een fles mee die je kan hervullen. Word een refill ambassador en ga actief op zoek naar water hervulpunten, bij jou in de buurt en tijdens je vakantie. Vertel toeristen waar ze hun fles kunnen bijvullen. En als je er geen kan vinden, doe een suggestie bij je hotel om dit aan te bieden. Check onze website voor meer tips. Dankzij jou kunnen we het verschil maken. Happy refilling!

Lees meer:
Gezond water in het hele huis
Droogovens: Goedkoopste manier om groente en fruit te bewaren!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *