Oooh, wat een heerlijke recepten met aubergine!

aubergine

Gerechten met aubergine: easypeasy om te maken, en lekker snel klaar

Net als wij smacht je naar good food: gezond én  supermakkelijk te maken. Kies dan voor aubergine. Met deze paarse held maak je hartverwarmende gerechten waar je iedereen héél blij mee maakt. Lekker snel klaar, en super lekker.

Met de aubergine -koop ‘m biologisch- kan je alle kanten op. Voedzaam, supersnel klaar en ontzettend lekker. We kunnen en willen niet anders dan zeggen: aubergine is het ultieme comfort food.

Aubergine en Ottolenghi

Eén van de meest populaire gerechten van groentekoning Ottolenghi is geroosterde aubergine met fluweelzachte saffraanyoghurt en zoetzure granaatappel is. En het mooie is: je laat de oven gewoon het werk doen. Net als dit hoofdgerecht van gegrilde aubergine met verkruimelde feta. Klaar in 10 x 60 seconden. Zo easy kan ‘t leven soms zijn.

aubergine

Aubergine is less stress

Bakken, stoven, pureren en frituren of grillen op de barbecue – makkelijk en hartstikke gezond! Die glanzende paarse buik zit namelijk boordevol vezels, vitamines en mineralen. Daarom doet onze hero het ook zo goed in vega en vegan gerechten!
Doordeweeks weinig tijd en toch lekker koken? Rooster ‘m even in de oven: dan wordt ie lekker vlezig en zit ie tjokvol umami, die verslavend lekkere smaak van ‘hartigheid’. Weekend? Dat vraagt om een makkelijk, maar bijzonder gerecht, én een tafel waaraan vrienden en familie aanschuiven. Verwen ze met deze vegetarische lasagne. Vergeet niet te buigen als iedereen voor je applaudisseert!

Met aubergine al snel een complete maaltijd

Nieuwsgierige trek gekregen? Om je een eindje op weg te helpen geven we je super easy recepten van max 7 ingrediënten. Zoals deze Melanzana Caprese, een fantastisch Italiaans voorgerecht dat geroemd wordt door Italiaanse nonna’s. Precies 5 ingrediënten gaan erin: aubergine, groene pesto, mozzarella, tomaat en verse basilicum. Maak het jezelf vooral gemakkelijk: muziekje op de achtergrond, glaasje rode biologische wijn binnen handbereik. Extra fijn: Dit smaakvolle torentje kun je heel goed van tevoren bereiden. Handig voor als er gasten komen eten. Of, als je er alleen zelf van wilt genieten.

En via deze link nog meer makkelijke en verwarmende recepten met aubergine.

Aubergine, goed voor je gezondheid!

Vezelrijke aubergine

Opvallend veel vezels! Maar liefst 14% van de ADH! Vezels helpen beter verteren, dus lekker kauwen op al het paars, en dan worden andere voedingsstoffen beter opgenomen in je lijf.

Mineralen en vitaminen in aubergine

De mineralen mangaan (12% ADH), molybdeen (7% ADH), kalium (7% ADH), koper (6% ADH) en magnesium (4% ADH) zitten er in per 100gr, maar je eet natuurlijk al snel veel meer van de eggplant.
Kijken we naar de vitaminen, dan zien we foliumzuur/B11 (6% ADH)., K (4% ADH), C (4% ADH) en B (3% ADH).

Polyfenolen in je aubergine

Met elke hap tank je belangrijke fytonutriënten, 13 om precies te zijn. Een belangrijke is chlorogeenzuur, een van de krachtigste fenolen want het is een krachtpatser tegen virussen en de verkeerde bacteriën.
Een andere hele belangrijke is nasunine: een krachtig antioxidant, met name voor je hersencellen. En het nog een sterk voordeel: nasunine kan een teveel aan ijzer in je lijf doen oplossen. IJzer is weliswaar een belangrijk mineraal, maar een teveel aan ijzer is, laten we zeggen, echt giftig. Nasunine hecht zich aan het ijzer waardoor je het veilig kunt uitscheiden. Letterlijk, ontlasten. Mooi woord.

PS: ik heb niet kunnen achterhalen of er verschillen zijn in gezondheidsvoordelen per sóórt aubergine. Weet je daar meer over, dan lees ik dat graag!

aubergine

Foto: Neil Winokur

Herkomst van de aubergine

In het Engels heet onze paarse rakker: eggplant. Voor velen heeft ‘t de vorm van een ei. Ook over vorm valt te twisten, blijkbaar. In ons landje gebruiken we het Franse woord, dat oorspronkelijk uit het Sanskriet (Oud-Indiaas) komt: vantinganah. Oftewel, “groente die winderigheid geneest”. Het is maar dat je het (w)eet. En dat moet dan vast en zeker uit de Ayurveda komen, de Indiase geneeskunst. Via het Perzisch, Arabisch en Catalaans is het woord verbasterd in het Franse woord aubergine.

Goed, tot zover. Eet smakelijk & Enjoy!

Meer:

Vegan recepten ter inspiratie
De 10 meest gezonde groenten
Quinoaburgers met zoete aardappel

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.