De gezonde likes van Dafne Schippers & zus Sanne

dafne likes

‘Dafne likes kookboek’, dat heerlijke boek vol gezonde én supersnelle recepten, tips en persoonlijke verhalen, is voor mij aanleiding in gesprek te gaan Sanne Schippers – en dat terwijl zus en atlete Dafne Schippers de sterren van de atletiekhemel sprint op het WK Atletiek in London.

Sanne, allereerst; ieder mens is uniek en heeft zijn of haar specifieke kwaliteiten. Hoe is het voor jou om samen met een BN’er aan een blog en een boek over gezonde voeding te werken? Hoe denk je dat het voor Dafne is om dit met jou te doen? Kan je een voorbeeld geven van jullie rolverdeling?
Voor mij voelt het meer als een boek schrijven samen met mijn zus in plaats van een BN’er. Dat is ze natuurlijk wel maar voor mij is ze op de eerste plaats ‘gewoon’ mijn zus. Samen een blog starten was een beetje een wild idee – we houden allebei van koken en gingen steeds meer op de gezonde tour. We hadden toen geen idee dat we binnen twee jaar ook daadwerkelijk een boek zouden uitbrengen. Dat is wel echt een droom!

dafne likes dafne likes

Foto links en bovenaan: Stefan M. Gerard
Foto rechts: cover kookboek Dafne Likes

Omdat Dafne heel erg druk is, hebben we het als volgt verdeeld: zij doet inspiratie op tijdens bijvoorbeeld wedstrijden en trainingsstages in het buitenland, ook kookt ze regelmatig als ze in Nederland is. De nieuwe ideeën stuurt ze naar me door, ik maak er dan een kloppend recept en een stukje tekst van. De lekkerste recepten hebben we verzameld in het boek! Het zijn trouwens niet alleen recepten van de blog, maar vooral ook veel nieuwe gerechten.

Hoe houden jullie contact tijdens het atletiekseizoen? Of is alles vooraf al doorgesproken en vastgelegd?
We Whatsappen regelmatig en proberen elkaar ook af en toe te spreken via FaceTime. Vanuit Zuid Afrika stuurde Dafne me bijvoorbeeld het idee door van flapjacks die ze daar heeft gegeten. Gelukkig is ze tussendoor steeds wel een paar dagen thuis. Dan doen we ook ons best elkaar te zien! Op zondag is een dag dat we vaak met de familie samen eten en dan komen ook nieuwe ideeën op tafel.

dafne likes dafne likes

Foto links: Dana van Leeuwen
Foto rechts: Stefan M. Gerard

Ben jij nog op een of andere wijze betrokken bij de (wedstrijd- of toernooi)voorbereidingen van Dafne?
Dafne heeft tegenwoordig een heel professioneel team om zich heen van trainers, management en medische staf. Daar bemoei ik me niet te veel mee, haha. Ik ben meer van de mentale support. Nog even een bemoedigend berichtje voor de wedstrijd en een dikke knuffel als ze weer naar het buitenland gaat.

Over jullie boek Dafne Likes.., wat mij betreft staat een van de mooiste foto’s van Dafne op de cover, met binnenin een kijkje in het leven van Dafne. Het is niet zo maar een kook- of voedingsboek, meer een persoonlijk document. Hoe kijk jij als zus en mede-blogger naar het boek?
Bedankt voor het compliment! We hebben echt geprobeerd er een persoonlijk document van te maken, met naast de recepten ook anekdotes en foto’s. Ik ben super trost op de foto’s die gemaakt zijn in Zuid-Afrika. Het licht is prachtig en je ziet zo ook een hele andere kant van Dafne: niet alleen de topsporter maar ook een frisse vrouw die veel geeft om haar familie en graag thuis is. Eén daarvan pronkt inderdaad op de voorkant. Daarnaast ben ik ook erg tevreden over de recepten, we koken nu regelmatig uit ons eigen boek, haha. Zo aten we afgelopen week allebei de Gado Gado en sturen dan fotootjes naar elkaar hoe het gelukt is.

Hoe doet Dafne dat eigenlijk, on the road tijdens het sportseizoen, van hotel naar hotel? Of gaat er (soms) een kok mee zoals bij de wieler- en voetbalploegen?
Tijdens wedstrijden verblijft Dafne vaak in atletenhotels. Daar wordt er speciaal gekookt voor sporters. Er is dan een uitgebreid buffet met veel groente, eiwitrijke producten enz. waar ze uit kunnen kiezen. Tijdens trainingsstages is er vaak ook een kok op locatie die kookt voor de groep. Maar Dafne vindt het ook fijn om een appartement met eigen keuken te hebben. Ze neemt ook vaak wat lang houdbare producten mee zoals noten, granen enzo. Met wat verse lokale producten kan ze dan altijd iets gezonds in elkaar knallen.

dafne likes

Foto: Studio P&I

Wat zijn jullie favoriete recepten uit het boek?
De eerder genoemde Gado Gado met een fantastisch pindasausje is op dit moment een grote favoriet. Ook de aardbeienkwarktaart is een aanrader, fris, licht en niet zo ongezond als de meeste taarten. Deze taart kan je prima als ontbijt eten, kijk daar houden we van. Een aanrader zijn ook de familietafels, zoals de Aziatische met kleurrijke gerechten: als je wat meer tijd hebt op zondag kan ieder wat maken en kan je samen genieten.

Dafne Likes dafne likes

Foto’s: Studio P&I

Wat is jouw guilty pleasure als het gaat om voeding (of, vulling)? En die van Dafne?
We houden allebei erg van chocolade, het liefst met lekker veel noten, karamel enzo. Kokos vinden we ook heel lekker. Af en toe een patatje oorlog vind ik ook lekker, maar dan wel met goede friet 😉

Wat raad je onze lezers die net beginnen aan een gezondere en bewuste lifestyle (bijvoorbeeld omdat ze zijn geïnspireerd door Dafne) aan als het gaat om voeding in combinatie met sport? (Behalve het boek kopen natuurlijk.)
Ja inderdaad direct naar de winkel rennen, haha! We hebben wel echt geprobeerd de recepten toegankelijk te houden: gezond en lekker. Dus geen zwaar sportdieet. Dat heeft ook helemaal geen zin als je op een normale manier sport/beweegt. Begin bijvoorbeeld eens door je boterhammen ’s middags te vervangen door een goed gevulde spinaziesalade of een flinke omelet (zonder brood). Probeer bij je avondeten eerst de groente uit te kiezen in de supermarkt en eet daarbij een beetje vlees/vis/koolhydraten, in plaats van andersom. Eet binnen een half uur na het sporten iets met veel eiwitten, bijvoorbeeld kwark met zelfgemaakte granola. Dan kunnen je spieren goed herstellen.

dafne likes

Foto Sanne (links) en Dafne: Dana van Leeuwen

Kan Nederland nog meer verwachten van jullie? Een productlijn bijvoorbeeld?
Tot nu toe zijn hier geen plannen voor, maar wie weet in de toekomst!

Wat doe je zelf eigenlijk aan sport? En voor een betere wereld?
Ik heb zelf jarenlang op redelijk hoog niveau gevoetbald. Nu doe ik nog aan zaalvoetbal. Ook houd ik van dansen en skeeleren. Ik geef les op een basisschool en ik denk dat ik bijdraag aan een betere wereld door kinderen les te geven en te leren over de wereld. Hoe ga je op een fijne manier met elkaar om, hoe zorg je voor je omgeving. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe onbevangen kinderen nog naar de wereld kijken, ik probeer ze met een open blik nieuwe dingen te leren en te laten ontdekken.

Hoe kijken jullie naar de zussen Doutzen en Rens Kroes? (De eerste is een wereldberoemd model en de tweede publiceert en verkoop veel boeken met voedingstips en -recepten, beste lezer.)
De boeken van Rens Kroes hebben we allebei in de kast staan. Zij heeft echt een super mooi gezondheidsplatform opgebouwd! Wel tof dat twee Friese meiden zo succesvol zijn geworden.

Dafne likes kookboek, €22,50 Carrera Culinair

www.dafnelikes.com

Gerelateerde likes:

Koud afdouchen. Check de voordelen voor je gezondheid!
Waarom wel letten op wat je eet, maar niet op wat je drinkt?

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte, en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *