Koud afdouchen, check de voordelen voor je gezondheid

Expert-artikel Juglen Zwaan

Met de zomer in aantocht kan dit een mooi moment zijn om te beginnen met koud afspoelen na het douchen. Zo’n 10 jaar geleden vertelde mijn vriend dat hij zich dagelijks koud afspoelt na het douchen. Volgens hem waren sindsdien vele klachten op magische wijze verdwenen.

In dit artikel ga ik in op wetenschappelijke bewijzen voor de gezondheidsvoordelen van ‘koud douchen’.

1 – Het voorkomt veroudering

Door koud nadouchen worden er in het lichaam tal van natuurlijke antioxidanten aangemaakt die veroudering tegengaan. Vooral de krachtige lichaamseigen antioxidanten glutathion (GSH), superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx) zijn bij winterzwemmers en kouddouchers in veel hogere mate aanwezig dan bij hen die dat niet doen. (1)

2 – Het verlicht depressie

Het regelmatig koud douchen kan je mogelijk van je depressie afhelpen. (2) Tweemaal daags een koude douche van 20 graden of lager kan zonder bijwerkingen je humeur positief beïnvloeden. Het beste is wel om dan 2 tot 3 minuten onder de straal te staan. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen door de koudesensoren in de huid zo veel elektrische signalen ontvangen, dat dit een reset geeft van het brein. Ook worden er meer endorfines in het bloed gemeten doordat ‘t sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt.

3 – Het kan gewrichtspijn verlichten

Wetenschappers ontdekten dat koud douchen urinezuur in het bloed behoorlijk kan verlagen. (3) Urinezuur kan in de gewrichten kristalliseren met klachten aan de gewrichten als gevolg.

4 – Het kan het spierherstel bevorderen

Het koud nadouchen of nemen van wisselbaden kan spierpijn als gevolg van een grote inspanning bij sporters verminderen. (4) Spierpijn komt vaak voor en een koude douche is een makkelijke methode om het herstel te bespoedigen.

5 – Het versterkt het immuunsysteem

De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt melding van het feit dat blootstelling aan koud water het immuunsysteem kan stimuleren. (5) Ook moderne wetenschappers waren er al achter dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door wisselbaden of een saunagang die eindigt met een koud dompelbad (6).

6 – Het verbetert de mentale helderheid

Doordat koud (na)douchen het sympathische zenuwstelsel stimuleert, kan dit een verkwikkend effect hebben op het brein. Het is met name ideaal om in de morgen toe te passen, wanneer je net uit je bed bent.

7 – Het is goed voor je huid

Volgens dermatoloog Jessica Krant is het beter om koud te douchen. (7) Als je warm doucht verliezen zowel je huid als je haar natuurlijke oliën die dienen ter bescherming van de huid. Koud douchen voorkomt dat probleem.

koud afdouchen


8 – Het verbetert de vruchtbaarheid bij de man

Warm douchen heeft een slechte invloed op de kwaliteit van het zaad. (8) Door koud te douchen blijft de schade aan het zaad beperkt met een verbeterde vruchtbaarheid als gevolg.

9 – Het kan bruin vet doen verbranden

Volgens het Joslin Diabetes Centrum kan blootstelling aan kou (en dus ook een koude douche) de verbranding van bruin vet bevorderen. (9) Wanneer de thermostaat van het lichaam omhoog wordt gezet, kan dit betekenen dat er enkele honderden calorieën per dag extra worden verbrand. Een koude douche alleen is dan niet genoeg, je zou thuis ook de thermostaat ietsje lager kunnen zetten en je minder dik inpakken als je naar buiten gaat.

Ik raad je aan om te beginnen met koud afspoelen. Zo raken je zenuwen gewend aan de kou. Naderhand kun je de tijd dat je onder de koude douche staat opvoeren. Wisselen tussen warm en koud kan de doorbloeding verder stimuleren. Een sauna of wisselbaden zijn ook een goede manier om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Probeer het eens 30 dagen en je zult zien dat het een goede toevoeging is voor je gezondheid!

Juglen Zwaan, orthomoleculair therapeut
www.aHealthylife.nl

Juglen Zwaan

 

Meer van Juglen Zwaan

Maken verzorgingsproducten ons dik?
Onbewust verslaafd aan suiker?
Is bio voeding nu wel of niet gezonder?

 

 

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *