De 5e keer: Week tegen Eenzaamheid

lonely

Hoe eerder we eenzaamheid herkennen, hoe eerder het is opgelost

De 5e landelijke Week tegen Eenzaamheid is begonnen. En staat dit jaar in het teken van het signaleren van eenzaamheid. Want hoe eerder eenzaamheid wordt gesignaleerd en bespreekbaar wordt, hoe meer je kunt doen voor jezelf of een ander. Heel erg belangrijk, want eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. En al loopt de een meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan ermee geconfronteerd worden.

Coalitie Erbij organiseert deze actieweek elk jaar met honderden mensen en organisaties in het land. De Week tegen Eenzaamheid, dit jaar van 25 september t/m 4 oktober, is onderdeel van de bewustwordingscampagne die Coalitie Erbij het hele jaar door voert om kennis en kunde rond eenzaamheid te verbreden en te delen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden er in het hele land activiteiten georganiseerd waar ontmoeting centraal staat, zoals De Langste Eettafel van Nederland. Met extra aandacht voor mensen die in een sociaal isolement verkeren.

weektegeneenzaamheidDe activiteiten 
De grote variëteit aan activiteiten wordt georganiseerd door zowel organisaties als door individuen. Vanuit Coalitie Erbij worden conferenties aangeboden waarbij wordt besproken hoe eenzaamheid kan worden aangepakt en workshops die gericht zijn op jongeren. Nieuw dit jaar zijn de ‘Kom erbij Festivals’, waar men samen kan komen, contact kan maken, aandacht mag ontvangen en plezier gaat beleven tijdens het doen van activiteiten als dansen, wandelen en schrijven. Bekijk het overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden in de Week tegen Eenzaamheid op de website www.samentegeneenzaamheid.nl.

Aftrap: het Nationaal Eenzaamheid Congres
De Week tegen Eenzaamheid begint op 25 september met het Nationaal Eenzaamheid Congres 2014 met als thema ‘Zorg tegen eenzaamheid’. Mensen in zorgsituaties lopen een verhoogd risico op eenzaamheid, terwijl het voorkomen en bestrijden ervan niet alleen tot een hogere kwaliteit van leven leidt, maar ook kostenbesparingen mogelijk maakt. Op het congres komen bestuursleden, management, staf en professionals bij elkaar uit de wereld van verpleging en verzorging, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, welzijn en overheid. Het doel van het congres is om hen maximaal te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid. Tijdens het congres wordt door staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de winnaar bekendgemaakt van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2014. Het congres wordt gepresenteerd door Hadassah de Boer. Ivan Wolffers spreekt de Nationale Eenzaamheid Lezing 2014 ‘Zorg en het eenzaamheidsspook’ uit.

www.samentegeneenzaamheid.nl en volg hen ook op Facebook en Twitter.

Lees ook:
> Samen eten tegen eenzaamheid aan de Langste Eettafel

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *