De Betere Wereld test veelzijdig sesamproduct

Oh Sweet Tahini

Sweet Alabama, dat was het eerste dat in mijn gedachten schoot toen ik de verpakking van Lima’s Sweet Tahini zag. Het bijschrift ‘crunchy’ klonk ook goed. Ik ben dol op een stevige bite. Dat ik nooit eerder kennis gemaakt heb met deze lekkernij, is me een raadsel. Nu komt tahini overigens niet uit Alabama maar wel uit de Turkse, Griekse, Arabische en Aziatische keuken. Een echt multicultureel product dus waarmee je heelijk creatief aan de slag kunt in jouw keuken.

Tekst Lindy Bontenbal

Nu woon ik niet in Sesamstraat (ja, die straat bestaat echt in mijn woonplaats!) maar ik ben wel een liefhebber van sesam: lekker knapperig, veelzijdig en bevat allerlei goede olieën. Je huid en nagels worden er mooi en sterk van. Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaadjes en olijfolie.

Ook het biologische merk Lima is liefhebber! Het bedrijf baseert de range producten, die bij natuurvoedigingswinkels verkrijgbaar zijn, op de leer van de macrobiotiek; een voedings-en gezondheidsleer uit het Zenboeddhisme. De naam Lima is trouwens ook niet zomaar gekozen, het is namelijk de naam van de vrouw van de grondlegger van de macrobiotiek.

Voedsel van de goden
‘Tahini’ is een Arabisch leenwoord dat fijnmalen betekent. Bij het maken van tahini worden de sesamzaadjes namelijk gekookt en vervolgens gestampt. En wist je dat sesam vroeger het voedsel van de goden was? Sesamwijn werd namelijk geofferd aan diverse goden.

Bron van vezels
Vezels helpen bij de spijsvertering en tahini zit boordevol vezels. Bovendien zitten er veel eiwitten in tahini, handig dus als je vegetarisch of veganistisch eet. De Tahini van Lima heeft het Belgische biogarantie keurmerk en het Franse Certification Agriculture Biologique. Een mooie garantie dat het product ‘zuivere koffie’ is. Vanwege het hoge oliegehalte van tahini is het belangrijk om het in de koelkast te bewaren. Het oliegehalte verklaart ook het ‘goed schudden voor gebruik’ advies op de verpakking.

Tahini gebruiken
De tahini doet me enigszins denken aan pindakaas. Gecombineerd met groenten en groentenchips is de tahini wat mij betreft op zijn lekkerst. Crunchy is het inderdaad. Wat mij betreft zijn de rozijntjes het enige obstakel, want daar ben ik niet zo dol op. Maar gelukkig heeft Lima ook andere tahini varianten, bijvoorbeeld met dadels.
cinnamon-tahini-protein-smoothie3Tahin
Wat dacht je van tahini op toast? Tahini als dip voor biologische chips? Of een lepel tahini door een smoothie? Je kunt het ook heerlijk combineren met vlees of vis. Bon appetit!

http://nl.limafood.com/nl-nl/home/

Lees ook:
MyStyle test: de Fairphone
> MyStyler Iris test de Veja sneaker

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.