De geneeskracht van honing

Rauwe biologische honing het beste

Het is zoet, kleverig en supergezond; honing. De gezonde eigenschappen maken honing een goed alternatief voor geraffineerde suiker. Puur chemisch gezien bestaat honing echter wel grotendeels uit suikers, dus wees niet te scheutig als je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Daarbij zijn er meerdere soorten honing, niet alle soorten zijn even gezond.

Kies altijd voor rauwe biologische honing. Deze soort is onbewerkt en onverhit waardoor alle essentiële voedingsstoffen er nog in zitten. Rauw bevat het alle benodigde mineralen, B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Aan de honing die bij de supermarkt wordt verkocht wordt vaak suikerwater toegevoegd. Dit is aan de prijs te zien. Vaak is het zo, hoe duurder, hoe beter de kwaliteit. De beste en tevens duurste soort is Manuka honing. Deze soort is afkomstig van de speciale Manukastruik in Nieuw Zeeland en bevat veel levende enzymen. Dit maakt het tot een sterk antibioticum.

Wat zijn de grootste voordelen?

1. Antibacterieel
De belangrijkste eigenschap van honing is dat het bacterieremmend werkt. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter de antibacteriële werking. Honing geeft dus echt een boost aan je immuunsysteem en dit is wetenschappelijk bewezen!

2. Goed tegen verkoudheid
Honing werkt slijmoplossend en is dus erg goed bij verkoudheid. De suikers trekken namelijk vocht aan en de etherische oliën verdunnen het slijm en verzachten de keel. En als je het door de thee doet, pas er dan mee op dat de thee niet te heet is, anders gaan de werkzame stoffen verloren.

3. Helpt bij wondjes en acne
Door de sterk reinigende werking kun je honing zelfs op wondjes smeren. Daarbij kan het helpen bij acne omdat het vuil en onzuiverheden verwijdert zonder de huid te beschadigen of uit te drogen. Je huid wordt er ook super zacht van, vandaar dat veel beautysalons het ook vaak gebruiken als masker.

4. Probioticum
Honing bevat veel ‘vriendelijke’ bacteriën die de darmflora in balans houden.

5. Tegen allergieën
Een theelepel per dag kan helpen tegen allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts, omdat het een bloedzuiverende werking heeft. Begin hier dan wel tijdig mee zodat de honing zijn werking kan doen.

honing

Tekst: Rosella van der Meijden
Deze blog verscheen eerder op DieperInHetNu.nl

Gerelateerd:
>  10 Geboden voor ZelfLiefde
>  Kies voor kokos
Honing, een geschenk aan de mens

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *