EkoPlaza meest duurzame supermarktketen van 2014!

rankabrand-duurzaam-voedselketens-ekoplaza-groen

Beste allrounder volgens Rank a Brand

Rank a Brand heeft dit jaar weer een ranglijst opgesteld om uit te wijzen welke van de twintig grootste supermarktketens van Nederland het meest duurzaam zijn. Alle twintig supermarktketens laten zien dat zij werken aan een aanbod van eerlijke producten. Alleen de koplopers tonen ambitie en zijn transparant over de voortgang.

Biologische supermarktketen EkoPlaza is de aanvoerder van de duurzame supermarkten ranglijst 2014. Albert Heijn, de koploper van 2013 staat nu op nummer 3 en is voorbijgestreefd door Jumbo die op nummer 2 staat. De grootste stijger is Vomar. Onderaan de lijst staan onder andere Aldi en Dirk.

Meer dan biologisch
Koploper EkoPlaza richt zich naast het verkopen van een vrijwel volledig biologisch assortiment op het gebruik van groene energie, het verminderen van verpakkingen, maar ook het aanbieden van fairtrade producten. Daarmee komt EkoPlaza als beste allrounder uit de bus. Hekkensluiters zoals Aldi en Dirk gaan mee in de trend om keurmerk producten te verkopen, maar laten daarin geen aanmerkelijke prestaties zien. De snelste stijger Vomar doet dat wel. Met haar eerste MVO jaarverslag laat Vomar zien dat verantwoord ondernemen een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering is geworden.

Olifantenstap voor Jumbo
De stijging van Jumbo naar plaats twee in de ranglijst heeft het bedrijf vooral te danken aan het plan om de jaarlijkse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te halveren. Ondanks de forse uitbreiding van het bedrijf ligt de supermarktketen op schema om dit in 2020 te bereiken. Dit is na te lopen in Jumbo’s MVO jaarverslag 2013. Verder heeft Jumbo mijlpalen behaald in het eerlijker maken van de tropische producten. Zo hebben alle bananen, eigen merk koffie en chocoladerepen een keurmerk als Fairtrade, UTZ Certified of Rainforest Alliance.

Kerstinkopen
De ranglijst bevat een positief koopadvies voor EkoPlaza en Jumbo: dat zijn in 2014 dus de beste winkelketens om een zo eerlijk en milieuvriendelijk mogelijk kerstmaal in te kopen. Bij de overige supermarkten is er echter ook een slagingskans. Rank a Brand oprichter Niels Oskam: “Als je een eerlijk en milieuvriendelijk kerstdiner wilt samenstellen, kijk dan ook bij de tips die Milieucentraal geeft: kies seizoensgroenten, eet minder vlees en meer plantaardig en zoek producten met bijvoorbeeld een fairtrade of biologisch keurmerk. Na het winkelen kun je de supermarkt een aanmoediging sturen via rankabrand.nl. Al die kleine beetjes samen helpen veel.”

rankabrand-duurzaam-voedselketens-ekoplaza-groen

Voor meer informatie kunt u hier kijken.

 

Lees ook:
> Conceptstore EkoPlaza in Amsterdam!
> Lovechock: Een reep happiness

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *