Laatste update op 1 augustus 2019
In dit artikel lees je over het belang van magnesium, hoe je een tekort opbouwt, waarom dit slecht meetbaar is en wat de voordelen zijn van voldoende magnesium in je lijf. Ook krijg je tips hoe je je magnesium op peil kan houden.
Magnesium in voeding
Wetenschappers hebben aangegeven dat de hoeveelheid magnesium in onze voeding sinds 1950 met 25% tot 80% is afgenomen. Dit is het gevolg van de intensieve landbouw.
Magnesium meten
Om erachter te komen of je voldoende magnesium in je bloed hebt, kun je niet simpelweg een bloedtest doen. Botten en tanden bevatten namelijk de grootste hoeveelheid magnesium. Op het moment dat er een tekort dreigt te ontstaan in het bloed, en er komt te weinig van het mineraal binnen, wordt magnesium uit de botten en tanden gehaald. Hierdoor geeft de magnesiumspiegel in het bloed een slecht beeld over de status van het lichaam.
Magnesiumtekort herkennen
Doordat een bloedtest geen goed beeld geeft over de status is het belangrijk dat jij zelf de symptomen van een magnesiumtekort herkent:
- Hoofdpijn
- Futloos/geen energie
- Slecht in slaap komen
- Slecht doorslapen
- Stramme spieren
- Spierpijn en kramp
- Pijnlijke botten en tanden
- Hoge bloeddruk
- Hartritmestoornissen
Oorzaak tekort
Een tekort aan magnesium bouwt zich op door slechte voedingskeuzes én verarming van onze gezonde voeding. Daarnaast verlagen stress, suiker en zuivelproducten het magnesiumniveau in het lichaam. Ook het gebruik van maagzuurremmers leidt tot een magnesiumtekort.
Magnesium aanvullen
Het is zaak om voedzaam te eten. Laat de lege producten staan en start met voeden in plaats van vullen. Wil je specifiek voldoende magnesium binnenkrijgen? Eet dan vooral van de volgende producten: rauwe cacao, noten zoals amandelen, walnoten, paranoten en hazelnoten, havermout, gierst, rogge, kokos, dadels, rozijnen, bananen, abrikozen, perziken, rozenbottels, knoflook, boerenkool, spinazie, koolrabi, spitskool, kelp, zoutwatervis en Keltisch zeezout.
7 voordelen magnesium (evidence based)
- Magnesium verkleint de kans op diabetes type-2
- Magnesium verkleint de kans op hart- en vaatziekten
- Magnesium verkleint de kans op sterfte.
- Magnesium verkleint de kans op botfracturen.
- Magnesium kan klachten van een milde depressie verminderen.
- Magnesium verlaagt de bloeddruk bij personen met een verhoogd risico van hypertensie.
- Magnesium kan hyperactiviteit bij kinderen verlichten.
Voedingssupplementen
Je kan ervoor kiezen om magnesium uit een kwalitatief goed voedingssupplement te nemen. Let er wel op dat hier geen E-nummer als magnesiumnitraat, magnesiumglutamaat en magnesiumaspartaam in zit.
Goed opneembare vormen van magnesium in supplementen zijn: magnesiumtauraat, magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat. Daarnaast laat magnesium zich ook goed opnemen via de huid. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van magnesiumolie of magnesiumbadzout.
Door: Sanne Knijn
Auteur van het zwangerschapsboek vitaal van start
www.vitaalvanstart.com
Lees ook:
> Veganistische voeding is geschikt voor alle leeftijden