Honing een geschenk van de bij aan de mens‏

Open Dag Kraaybeekerhof op 21 Juli !

Het Landgoed Kraaybeekerhof heeft sinds 2011 een prachtige informatieve en educatieve bijenstal met bijentuin. (www.debijentuin.nl) In de bijenstal zijn de volgende woorden te lezen: ”Tot behoud van de bij, tot heil van het milieu en tot welzijn van de mens.”

IMG_0448Meer dan ooit is deze oproep aan de orde. Het voortleven van de honingbij is in het geding. Zonder de bij komt de voedselvoorziening voor mens en dier in gevaar. De imkers van de Bijentuin doen er alles aan om de vitaliteit van de bijen te versterken. De bijen produceren bijenwas, stuifmeel, honing, propolis, koninginnegelei en bijengif. De mens heeft hier voor de apitherapie altijd veel gebruik van gemaakt. Honing is een gewild product en wordt vooral veel verwerkt in onze voeding.

Honing is een geschenk van de bij aan de mens. De vraag is, of we ons bewustzijn van de waarde van dit geschenk. Of hebben we het misschien tot een recht gemaakt om het van de bijen te nemen. Heel veel imkers halen honing weg en voeren de bijen met suiker. Op de Bijentuin wordt niet geimkerd voor de honing, maar wordt ingezet op het versterken van de vitaliteit en het vergroten van het aantal gezonde bijenvolken. Honing leer je op waarde schatten als je beseft wat er in honing zit aan enzymen, mineralen, gezonde bacterien, anti-oxidanten, antibacteriele werking. Het is goed is voor de spijsvertering, voor de hersenen, huid en haar.

IMG_0447IMG_1378

Het is aan de tijd om honing met bewustzijn te consumeren. Bij koken of bakken verliest honing zijn kracht. Vanuit het bijenperspectief is een dergelijke consumptief honinggebruik een grote vraag. BD im-kers van onder andere de Kraaybeekerhof roepen dan ook op honing te gebruiken met respect voor de bij. Gebruik het alleen als genezende substantie en minder als genotmiddel. Honing is heel waardevol, maar pas het met mate toe.

OPEN DAG 21 Juli
Kraaybeekerhof Academie geeft met haar opleiding tot Natuurvoedingskundige en het Inspiratiejaar Barstensvol Leven jou de mogelijkheid om een eigentijdse visie te ontwikkelen op wat de aarde voor de mens te bieden heeft. Kijk op www.kraaybeekerhof.nl of volg ons op Facebook. En kom naar de OpenDag op 21 juni!

Lees verder:
> Maak kennis met Zuiver Zuivel
Bijen in Ekotown

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *