Kinderen en hun eetgedrag

Denk NA over de gevolgen van eetgedrag voor lichaam en geest!

We leren onze kinderen allerlei gedrag, hoe je je netjes voorstelt, hoe je respectvol met een ander omgaat, hoe je een gepast weerwoord geeft etcetera. Maar eetgedrag, daar hebben we nog niet zoveel kaas van gegeten, en daarom onze kinderen ook niet.

In een gemiddeld gezin met chronisch tijdgebrek betekent dat vaak; vasthouden aan wat men weet. En dáár gaan we massaal de mist in. Want: een gewoonte ligt vaak ten grondslag aan gemak en onwetendheid. Als vitaalcoach houd ik me elke dag bezig met eetgedrag. Wat mij opvalt is dat hoeveel we ook van onze kinderen houden en het beste met ze voor hebben we nog steeds falen. Want wanneer je verkeerd eetgedrag aanleert kan dat leiden tot problemen als overgewicht en eetstoornissen. Tegenstrijdig is dat veel kinderen met overgewicht vaak kenmerken van ondervoeding hebben. Tekorten aan vitamines, mineralen en eiwitten die kunnen leiden tot algehele malaise. De truc is om geleidelijk aan veranderingen door te voeren en de basisregels strikt in de gaten houden.

De laatste jaren zijn we vetter, zouter en vooral meer verborgen slechte suikers gaan consumeren. In combinatie met bewegingsarmoede (tv, computer, auto) en slaaptekort (veroorzaakt door te veel snelle koolhydraten zoals suiker, wit brood, witte rijst, vruchtensappen en yoghurtdrank) leidt dit tot een verhoogde vetopslag rondom het middel en de organen. En dat kan onder meer astma, huidproblemen, darmklachten en allergieën veroorzaken.

Mijn advies is heel simpel; denk NA over de gevolgen van eetgedrag voor lichaam en geest. Geef het juiste eetgedrag als voorbeeld. Het zal je verbazen hoe snel je kind dit overneemt. Als houvast hieronder een paar basisregels:

  • Zorg voor rust en regelmaat, consumeer op vaste tijdstippen, dat geeft houvast
  • Maak van eten een positief, gezellig familiemoment
  • Betrek kinderen bij de bereiding, vooral groente en fruit aanbieden
  • Varieer en laat een kind altijd 1 hap proeven, smaak ontwikkelt zich!
  • Voorkom Pavlov effecten met eten rondom troosten en verdriet
  • Kies de juiste tussendoortjes, eiwitrijk ipv snelle koolhydratenkinderen-eten-eetgedrag-gezond-leven
  • Leer kinderen zelf goede keuzes te maken

 

Succes!
Nathalie van der Zwaard, vitaalcoach Tastefool.nl

 

Lees ook:
> Online shoppen voor een betere wereld!
> Gezond Leven Verzekering voor bewuste mensen!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.